Matematik

Hjælpp mathon ! :D

03. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

2. Udregn pH i en 5 % (w/w) opløsning af eddikesyre (madlavningseddike) ved brug af reaktionsbrøken og tabelværdien for eddikesyres syrestyrke pKs = 4,76 v. 25 °C  (Kend Kemien 2 s. 276). Beregn dernæst hydronolysegraden i en 5% opløsning.

Ved overhovedeti kke hvordan jeg regner den her opgave ud -.-


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2013 af mathon

M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = sum({2,4,2}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 60,052 g/mol

densiteten af 5% eddikesyre er 1005,5 g/L   (opslag)

1 liter 5%(w/w) eddikesyre indeholder (1005,5 g) · 0,05 = 50,275 g ren CH3COOH

50,275 g ren CH3COOH = (50,275 g) / (60,052 g/mol) = 0,837 mol ren CH3COOH

1 liter 5%(w/w) eddikesyre indeholder 0,837 mol ren eddikesyre
dvs
        5%(w/w) eddikesyre er 0,837 M


                                            CH3COOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   CH3COO- (aq)   +   H3O+ (aq)
ligevægtsmolariteter              c - α·c                                                α·c                     α·c

  reaktionsbrøk
                                  [CH3COO-] • [H3O+]
                                 ---------------------------- = 10-pKs M = 10-4,76 M = 1,74·10-5 M
                                        [CH3COOH]

ligning uden enheder

                                        [H3O+]2
                                 -------------------- = 1,74·10-5
                                  0,837 - [H3O+]
hvoraf

                                [H3O+] = 0,003805 M

                                pH = -log([H3O+]) = -log(0,003805) ≈ 2,4
                                
   
hydronolysegraden α
beregnes af
                                [H3O+] = α·c = α·(0,837 M) = 0,003805 M

                                α = (0,003805 M) / (0,837 M) ≈ 0,0045 = 0,45%

                               


Skriv et svar til: Hjælpp mathon ! :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.