Kemi

Hjælp det Haster! Heterogene ligevægt

03. december 2013 af Ninna25 (Slettet) - Niveau: B-niveau

d) Hvordan kan man formindske koncentrationen af sølv (I) ioner i en mættet opløsning af tungtopløselige salte som AgCI, Ag2CrO4, Ag2O?

Tak på forhånden


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af lasols (Slettet)

for en mættet opløsning ved du at det gælder at opløslighedsproduktet er lig produktet af koncentrationerbe

(Kop = [Ag+]*[Cl-] )

dette gælder altid og hvis Kop < [Ag+]*[Cl-] vil vi se udfældning, vi kan dermed sænke mængden af sølvioner ved at tilsætte flere chloridioner (hvis vi tidopler chloridionerne vil sølvion koncentrationen blive 10 gange mindre) 

en anden måde kunne være at udnytte princippet om koblede ligevægte (ved dog ikke om koblede ligevægte er B-niveau længere):

har vi f.eks. en mættet opløsning af sølvchromat ved vi fra opløslighedsproduktet at [Ag+]=1,3*10-4M og [CrO42-]=6,5*10-5  (fra Kop = [Ag+]2*[CrO42-]) havde vi haft en mættet opløsning af AgCl havde [Ag+] =1,33*10-5 altså næsten 10 gange lavere så chlorid vil "nemt" kunne fjerne sølv i forhold til chromat idet opløselighedsproduktet er lavere (faktisk vil der kun skulle bruges en chlorid koncentration på 1,4'10-6M for at få sølvchlorid til at fælde fra en mættet opløsning af sølvchromat)

håber svaret gav lidt mening, koblede ligevægte er ikke helt simpelt :(


Skriv et svar til: Hjælp det Haster! Heterogene ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.