Kemi

Differentialligning - hastighedsudtryk

07. december 2013 af Linnese (Slettet)

Hvordan finder jeg den fuldstændige løsning til hastighedsudtrykket:

-d[A]/dt=k • [A] • [B]

Hvor begyndelseskoncentrationen af A og B ikke er ens?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2013 af mathon

Hvis den ene reaktant f.eks. B er i meget stort overskud
haves
                -d[A]/dt = k1 • [A]       da koncentrationen af B  i praksis er konstant.


Svar #2
07. december 2013 af Linnese (Slettet)

#1 Mange tak! Men hvad nu hvis, B ikke er i meget stort overskud? Hvordan løser man så hastighedsudtrykket?

Jeg har fået at vide, at den kan skrive således:

-d[A]/dt=k •( [A]0-x) • ([B]0-x)

Men hvorfor kan den skrives sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2013 af mathon

                      -d[A]/dt =k • ([A]o-x) • ([B]o-x) = k • ([A]o·[B]o - ([A]o+[B]o)x + x2)

                      d[A]/dt = -k • (x2 - ([A]o+[B]o)x + [A]o·[B]o)

                     


Svar #4
07. december 2013 af Linnese (Slettet)

Hvorfor kan den skrives op således?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2013 af mathon

Du har ikke defineret x.


Svar #6
07. december 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg fik hastighedsudtrykket, hvorefter jeg gik at vide, at jeg skulle redegøre for det og bestemme den fuldstændige løsning. Jeg forstår ikke hvorfor den gælder?

Svar #7
07. december 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har fået udtrykket, hvor x ikke var defineret.


Svar #8
07. december 2013 af Linnese (Slettet)

Men hvordan løser jeg

 -d[A]/dt=k • [A] • [B]

hvor begyndelseskoncentrationen ikke er ens, og B ikke er i stort overskud?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2013 af mathon

et eksempel:

                        v = k • [A]a • [B]b

 ved sammenligning af forsøg 2 med 1 - uden enheder:

                       3,11·10-6      k • 0,0200a • 0,0400b     0,0200a
                      ------------- = ----------------------------- = ------------
                       6,18·10-6     k • 0,0400a • 0,0400b      0,0400a

                      0,50 = (0,0200/0,0400)a = 0,5a

                      (1/2)1 = (1/2)a        hvor a = 1
                        

.

 ved sammenligning af forsøg 3 med 1 - uden enheder:

                       1,54·10-6      k • 0,0100a • 0,0400b     0,0100a
                      ------------- = ----------------------------- = ------------
                       6,18·10-6     k • 0,0400a • 0,0400b      0,0400a

                      0,25 = (0,0100/0,0400)a = 0,25a

                      (1/4)1 = (1/4)a        hvoraf a = 1

dvs
                        v = k • [A] • [B]b

og

.

ved sammenligning af forsøg 4 med 1 - uden enheder:

                       1,58·10-6      k • 0,0400 • 0,0200b     0,0200b
                      ------------- = ----------------------------- = ------------
                       6,18·10-6     k • 0,0400 • 0,0400b      0,0400b

                      0,25 = (0,0100/0,0400)b = 0,50b

                      (1/2)2 = (1/2)b        hvoraf b = 2

.

ved sammenligning af forsøg 5 med 1 - uden enheder:

                       0,39·10-6     k • 0,0400 • 0,0100b      0,0100b
                      ------------- = ----------------------------- = ------------
                       6,18·10-6     k • 0,0400 • 0,0400b      0,0400b

                      0,063 = (1/16) = (0,0100/0,0400)b = 0,25b

                      (1/4)2 = (1/4)b        hvoraf b = 2

dvs

                        v = k • [A] • [B]2


                        

                       


   


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. december 2013 af mathon

                         k = v / ([A] • [B]2)

beregning af k:

                 forsøg 1)       k = (6,18·10-6 M/s) / ((0,0400 M) • (0,0400 M)2) = 0,097 s-1·M-2

                       

                      v = (0,097 M-2/s) • [A] • [B]2
   


Svar #11
09. december 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak! Jeg tror, at jeg har forstået det.


Skriv et svar til: Differentialligning - hastighedsudtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.