Matematik

Entydighed af primtalsfaktorisering

09. december 2013 af andepande (Slettet)

Hej Studieportalen!

Jeg skal skrive om RSA, og synes derfor at det er interessant at bevise aritmetikens fundamentalsætning.

Dog kan jeg ikke helt se sammenhængen i beviset for dette: "Hvis p1.....pog q1....qj er primtal med p1....pk = q1...qj

så er k = l og pi = qi efter ombytning." taget fra http://home.imf.au.dk/matjph/SlidesMainHaderslev.pdf

Jeg forstår godt at man kan sætte de to primtalsfaktoriseringer lig med hinanden, da de jo burde give det samme tal, men jeg forstår ikke hvordan der bliver reduceret til K = L og pi = qi

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2013 af peter lind

Antag for eks. at k > l. Du kan succesiv forkorte med p'erne. Hvis k > l vil du ende med at have et tal større end 1 nemlig de resterende p'erpå venstre side og 1 på højre side.


Svar #2
09. december 2013 af andepande (Slettet)

Er k og l antallet at primtal der har været med i faktoriseringen, eller hvad er de helt præcist? 

Og hvad er det lige præcist forholdet mellem k og l fortæller os? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2013 af peter lind

Det ligger jo i det der skal bevises. Der henvises i det du har vedlagt til en bog. Jeg synes du skulle låne den bog for at se detaljerne


Svar #4
09. december 2013 af andepande (Slettet)

Jeg har ikke lige præcis den bog - dog har jeg flere andre bøger der behandler emner, og de pensler det, desværre ikke nok ud til mig, derfor er jeg her :) - Jeg må kigge på det igen. 


Skriv et svar til: Entydighed af primtalsfaktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.