Matematik

En funktion f er bestemt ved

09. december 2013 af NLFrauenfelder (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion f er bestemt ved

                    f(x)=x4-3x2-4

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,f(2))

Her har jeg fået resultatet til at være :

y=20x-40

Håber en kan verificere det ?

Og desuden,

b) Bestem monotoniforholdene for f.  

Mit besvær er, at jeg aldrig rigtigt har forstået det med monotoniforhold. Så jeg håber et klogt hovede kan være behjælpelig, og muligvis skære det lidt ud i pap ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

tangentens ligning y-y0=a(x-x0) , (x0,y0)=P(2,f(2)

f(2)= 0

tangenthældningen= f'(x)

f'(x)= 4x3-6x

i det her tilfælde:

f'(2)= 20

dvs. y-0=20*(x-2)

y= 20x-40

----

forklaring på monotoniforhold.

den afledede funktion fortæller noget om hvordan funktionen ændrer sig inden for et meget kort tidsrum. er f'(x)>0 er f voksende, da tangenthældningen så er positiv, (1)

f'(x)<0 er f aftagende da tangenthældningen er negativ. (2)

At undersøge monotoniforhold svarer til at undersøge hvordan f forløber, hvornår den antager sin største og mindste værdi. At den har maksimum eller minimum svarer til at f'(x)=0, da tangenshældningen da er 0.

Derfor skal du starte med at bestemme f'(x), finde x når f'(x)=0 og dernæst tage et tal større og et tal mindre end denne x-værdi med henblik på at undersøge om den er (1) eller (2). på den måde kan du afgøre om og hvor der er maksimum og minimum.


Svar #2
10. december 2013 af NLFrauenfelder (Slettet)

Tak for hjælpen! 

Så passede det jo meget godt med spørgsmål a. 

Ja, jamen det er også nogenlunde sådan jeg har forstået det, men hvordan jeg skal komme frem til noget resultat kan jeg simpelthen ikke se mig ud af ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

1) f'(x)= 0 => 4x3-6x=0 <=> x= -1.2248 , x= 0 eller x=1.2248

Nu vælges tal der er mindre og større end end disse tal og udregner f'(x)

er f'(x) >0  f er voksende

er f'(x)<0 er f aftagende


Svar #4
10. december 2013 af NLFrauenfelder (Slettet)

Okey tusinde tak, tror jeg er med nu ;) Vidste, at det jo var simpelt nok... :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Selvtak :)
Jaaa det ER meget simpelt :)


Skriv et svar til: En funktion f er bestemt ved

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.