Kemi

Mættet calciumhydroxid

09. december 2013 af overkontroversiel (Slettet)

Hvad forståes der ved Mættet calciumhydroxid. 

Jeg skal i et forsøg til føre kuldioxid til kalkvvand (Mættet calciumhydroxid), hvoraf der dannes hvidt bund fald. Men hvorfor skal det være mættet calciumhydroxid.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2013 af mathon

Når kalkvand benyttes som CO2-indikator, skal det være synligt forholdsvis hurtigt . Det kræver en rimelig koncentration af Ca2+ og af OH-.

Mættet kalkvand er kun 0,02 M, hvorfor fortyndet kalkvand vil være for svagt.

                      CO2 (g)    +   2 OH- (aq)   --->   CO32- (aq)   +   H2O (l)

                      Ca2+ (aq)   +   CO32- (aq)   (<)--->   CaCO3 (s)
                                                                        mælket bundfald

                     


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2013 af mathon

detaljer:
                 opløselighedsproduktet for Ca(OH)2
                 er
                               Ksb = 3,1·10-5 M3
                 hvoraf, når den molære opløslighed kaldes s,

                               [Ca2+] • [OH-]2 = Ksb
ligevægtsmolariteter:         s     •  (2s)2  = Ksb
                                   4s3 = Ksb

                                     s = (Ksb/4)1/3  =   ((3,1·10-5 M3)/4)1/3  = 0,019789 M ≈ 0,02 M

                
        


Skriv et svar til: Mættet calciumhydroxid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.