Fysik

Hej, hjælp til mekanik TAK

10. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Hej

Jeg har fået en opgave som jeg har lidt problemer med.

En bil med massen 950 kg foretager en katastrofeopbremsning.

Til politirapporten oplyser billisten, at hun kørte lige netop de 50 km/h, som hun måtte på den pågældende strækning.

Til kontrol måler politiet derfor længden af bremsesporet. Denne måling giver 18,0 m.

a) Beregn gnidningskraftens arbejde under opbremsningen, idet gnidningskoefficienten mellem dæk og vejbane på denne vejtype er 0,75.

b) Hvilken kinetisk energi havde bilen umiddelbart før opbremsning?

c) Hvilken fart havde billisten umiddelbart før opbremsning?

d) Hvilke fejlkilder er der ved denne metode til bestemmelse af bilens fart? Hvilke taler til bilistens fordel, og hvilke gør det ikke?


Svar #1
10. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Jeg starter følgende 

F_gnidnings= F*Gnidningskoffi

F=9,82 (m/s^2) * 950 (kg) => 6996,75 N

Næste opgave!

E_kin = ½ * m * v^2

E_kin = 0,5*950kg*13,89 (m/s)^2 

E_kin = 91642,7 J 

Næste opgave!

Øhmm, jeg bruger v^2 = v_o + a*2*(s-s_o)

v^2 = 0 + 9,82 * 2*18
v=67.6877 km/h 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2013 af hesch (Slettet)

a)   Der bliver spurgt om arbejdet = ændring i energi. Enheden er J.

F=9,82 (m/s^2) * 950 (kg) => 6996,75 N

F=9,82 (m/s^2) * 950 (kg) * 0,75 * 18m = 125941 J      ( E = F * s )


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2013 af mathon

a)
         Gnidningskraftens arbejde under opbremsningen:

                     A = |Fgnids| = |Fgnid · s · cos(180º)| = |-Fgnid · s| = Fgnid ·s = 0,75·m·g·s =

                                                           0,75·(950 kg) · (9,82 N/kg) · (18 m) = 125941,5 J


Svar #4
10. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Hej, tak for hjælpen jeg fandt ud af det et par sekunder senere :) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2013 af mathon

b)
                2 · a • Δs  =  v2 - vo2

                2 · (-0,75·(9,82 m/s2) · (18,0 m)  =  02 - vo2

                265,14 (m/s)2 = vo2

                     vo = √(265,14 (m/s)2) = 16,2831 m/s = 16,2831 m/s

Bilens kinetisk energi umiddelbart før opbremsningen:

                Ekin = (1/2) · m · vo2  = (1/2) · (950 kg) · (16,2831 m/s)2 = 125941,2 J


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2013 af mathon

c)

       Billistens fart umiddelbart før opbremsningen:

                          vo = (16,2831 m/s) · (3,6 km/h / m/s) = 58,6 km/h


Skriv et svar til: Hej, hjælp til mekanik TAK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.