Matematik

f'(x)

10. december 2013 af samsamsamsam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan kan jeg ved hjælp af tre-trinsreglen bevise at f(x)=xn kan differentieres til f'(x)=n·xn-1


Svar #1
10. december 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Har prøvet lidt selv, hvor jeg er kommet til trin to, men har problemer med at reducere dette udtryk:
(hn+nx0h)h

 Kan I hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man har

(f(x0+h) - f(x0)) / h = ((x0+h)n - x0n) / h

     = (x0+h - x0)·((x0+h)n-1+ (x0+h)n-2·x0 + (x0+h)n-3·x02 + ... + (x0+h)2·x0n-3 + (x0+h)·x0n-2 + x0n-1) / h

     = (x0+h)n-1+ (x0+h)n-2·x0 + (x0+h)n-3·x02 + ... + (x0+h)2·x0n-3 + (x0+h)·x0n-2 + x0n-1 

     → n·x0n-1 for h → 0 .


Svar #3
10. december 2013 af samsamsamsam (Slettet)

forstår ikke hvad du gør herfra:
 

= (x0+h - x0)·((x0+h)n-1+ (x0+h)n-2·x0 + (x0+h)n-3·x02 + ... + (x0+h)2·x0n-3 + (x0+h)·x0n-2 + x0n-1) / h

     = (x0+h)n-1+ (x0+h)n-2·x0 + (x0+h)n-3·x02 + ... + (x0+h)2·x0n-3 + (x0+h)·x0n-2 + x0n-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Da x0+h - x0 = h , kan det hele forkortes med h.

Grænseværdien for det resterende beregnes så ved at sætte h = 0, hvor man får n ens led, der hver er x0n-1 .


Svar #5
10. december 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Forstår stadig ikke, hvordan man går fra ((x0+h)n - x0n) / h til = (x0+h - x0)·((x0+h)n-1+ (x0+h)n-2·x0 + (x0+h)n-3·x02 + ... + (x0+h)2·x0n-3 + (x0+h)·x0n-2 + x0n-1) / h


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter at

an - bn = (a-b)·(an-1 + an-2·b + an-3·b2 + ... + a2·bn-3 + a·bn-2 + bn-1)


Skriv et svar til: f'(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.