Matematik

Nulpunkter - bestem a, b og c

11. december 2013 af Miks9 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er ikke sikker på hvordan jeg gør dette. Skal man bare sætte -2 og 4 som x og ligningen =0? Men så har jeg 3 ubekendte og det ved jeg ikke hvordan jeg gør... 

Opgaven lyder sådan her:

Et andengradspolynomium f er bestemt ved f(x)=ax2+bx+c.

Det oplyses, at f har nulpunkterne –2 og 4, samt at f (1) = 4,5 

Bestem tallene a, b og c. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2013 af PeterValberg

Et andengradspolynomium kan faktoriseres som:

f(x) = a(x - r1)(x - r2)

hvor r1 og r2 er rødderne

Indsæt rødderne (nulpunkterne) og reducér udtrykket
Indsæt derefter det kendte punkt (1;4,5) og bestem a

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
11. december 2013 af Miks9 (Slettet)

Jeg kender jo ikke x, så hvordan kan jeg reducere det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

#2
Med dit kendte punkt kender du baade x og y, x=1 og y=4.5 , f(1)=4.5 betyder at naar x=1 saa er y=4.5

Svar #4
11. december 2013 af Miks9 (Slettet)

Tak for det!! :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. december 2013 af PeterValberg

f(x) = a(x - r1)(x - r2)     de kendte rødder/nulpunkter indsættes
f(x) = a(x + 2)(x - 4)
f(x) = a(x2 - 4x + 2x - 8)
f(x) = a(x2 - 2x - 8)       det kendte punkt (1;4,5) indsættes
4,5 = a(12 - 2·1 - 8)
4,5 = a·(-9)
a = -0,5

Indsæt nu a = -0,5

f(x) = -0,5(x2 - 2x - 8)

og reducér udtrykket.....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
11. december 2013 af Miks9 (Slettet)

Tak for det :)

b og c findes så ved ovenstående ligning eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. december 2013 af PeterValberg

Ja :-)
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Nulpunkter - bestem a, b og c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.