Kemi

aspartam nedbrydning

12. december 2013 af Unihaj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er ude :) Håber der er en rar sjæl der kan hjælpe mig med denne opgave: 

Jeg skal finde ud af, hvor mange gram metanol der kommer ud, når man nedbryder 9 mg aspartam. Jeg ved at aspartam har en molærmasse: 294,3 g/mol og en massefylde: 1,35 g/cm³. Metanol har molærmasse: 32,04 g/mol og en massefylde: 791,80 kg/m³. Når aspartam bliver nedbrudt til tre dele. De ses i linket: 

http://www.schallers-gesundheitsbriefe.de/typo3temp/pics/fddb33eda1.jpg

Der er også en reaktionskema vedhæftet, hvis det er bedre end linket :) 

Håber virkelig der er nogle der kan hjælpe!!! :) 

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2013 af sappr (Slettet)

For det første: masse (g) = molvægt (g/mol) * mol ( mol...).

Ok - du ved ud fra din ligning at man får 1 mol methanol hver gang man nedbryder 1 mol aspartam.

DVS forholdet er 1:1.

Du nedbryder 9 mg aspartam, dette giver: (0.009 g) / 294.3 g / mol = 3*10^-5 mol.

Da forholdet er 1:1 vil du således have 3*10^-5 mol methanol også.

for at udregne massen bruger du: 3*10^-5 * 32.04 = 9.8 * 10^-4 g (eller 0,98 mg). 

Ellers kan du bruge at forholdet er 1:1 hvilket betyder at forholdet mellem masserne udelukkende er bestemt af molvægten. DVS:

9 mg * (32.04 / 294.3) =  0.98 mg

(Havde forholdet været 1:3 skulle du have ganget med 3.)

Alle disse ligninger kommer fra den øverste ligning


Svar #2
13. december 2013 af Unihaj (Slettet)

1000 tak for hjælpen!! :D 


Skriv et svar til: aspartam nedbrydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.