Kemi

Neutraliseringsopgave

13. december 2013 af RYETAYET (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Jeg sidder og repeterer noget kemi. Det resultat jeg kommer frem til stemmer ikke overens med facit.


Angiv hvor mange mL 0,241 M H2SO4, der skal bruges for at neutralisere 50,0 mL 0,191 M KOH.


Jeg bruger c1v1=c2v2 og får 39,6 ml.

Facit er 19,8 ml.

Håber i kan hjælpe.

Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2013 af mathon

      50,0 mL 0,191 M OH-
      indeholder
                          n(OH-) = (0,050 L) • (0,191 mol/L) = 0,00955 mol ≡

                          (1/2) • (0,00955 mol) H2SO4 = 0,00478 mol H2SO4

      hvoraf af
      H2SO4:
                          V • c = n

                          V = n / c = (0,00478 mol) / (0,241 mol/L) = 0,0198 L = 19,8 mL
 


Svar #2
14. december 2013 af RYETAYET (Slettet)

Hvorfor ganger du med 1/2 mathon?

Svar #3
14. december 2013 af RYETAYET (Slettet)

Se denne opgave også:
Hvor mange ml 0,100 M NaOH opløsning skal der bruges for at neutralisere 24,0 ml 0,150 M HCl opløsning?

I denne opgave sætter jeg 0,100 x v1=0,150x24ml. Så isolerer jeg bare v1 og får 36ml som også er facit.
C1xv1=c2xv2 er formlen jeg har brugt.
Hvorfor kan de to opgaver ikke løses på samme måde? Det forstår jeg ikke.

Tak for din hjælp. :)

Brugbart svar (1)

Svar #4
15. december 2013 af mathon

Fordi
                     H2SO4 er en diprot syre og kan neutralisere 2 OH--ioner
   medens
                     HCl (aq) er en monoprot syre og kun kan neutralisere 1 OH--ion


Svar #5
15. december 2013 af RYETAYET (Slettet)

#4
 

Fordi
                     H2SO4 er en diprot syre og kan neutralisere 2 OH--ioner
   medens
                     HCl (aq) er en monoprot syre og kun kan neutralisere 1 OH--ion

vil det så sige ar hvis der stod "H_3..." (et stof med 3 h'er)), så skullu man dividere med 3? tak for dine svar. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2013 af mathon

Det afhænger af værdien pKs3 for syren.

    eks.
                    H3PO4    pKs1 = 2,2          dvs  en middelstærk syre
                    H2PO4-    pKs2 = 7,2         dvs  en svag syre
                    HPO42-    pKs3 = 12,2       dvs  en meget svag syre


Skriv et svar til: Neutraliseringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.