Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Fermats lille sætning

13. december 2013 af Simon1995 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen, jeg har skrevet min opgave færdig og ville gerne have en til at læse 
en lille del igennem nemlig Fermats lille sætning og se om den er beskrevet okay. 
Jeg har vedlagt det som et dokument. 

Tak på forhånd

Mvh
Simon 

Vedhæftet fil: Fermats lille sætning.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når man taler om at total er kongruente (mod p) skal man bruge symbolet ≡ og ikke lighedstegnet =.

Det er uklart, hvad du mener med (mod p) som fritstående udtryk.

Det er helt uklart, hvordan a·2a·3a·...·(p-1)a bliver til (1·2·3·...·(n-1))·a og ikke (1·2·3·...·(p-1))·ap-1 .

Det er noget vrøvl at skrive dette: "den står i potens pga. vi har med en serie at gøre og vi så finder den
p-1 term".


Svar #2
14. december 2013 af Simon1995 (Slettet)

Tak, har omformuleret det nu. Er dette bedre?
Pga. p er et primtal og sfd(p,a) = 1 får vi tallene:
a,2a,3a...(p-1)a 
Disse tal er kongruenser for sig selv mod p pga. n1a ≡ n2a (mod p) så er n≡ n2 (mod p) hvor 0 < ni < p-1
og da ingen af tallene er 0 og der kun er (p-1) tal fraskilt fra (mod p). Men p > i og p går ikke op i a, får vi
1 < ni < p-1. Så må vores tal være kongruenser med (n1, n2, n3...np-1) mod p 
Så faktoriserer vi og får følgende: (1 · 2 · 3... · (p-1) a) ≡ 1 · 2 · 3... · (p-1) (mod p) 
Så samler vi udtrykkende vha. fakultetsformelen og får: 
ap-1 · (p-1)! ≡ (p-1)! (mod p), da (p,(p-1)!) = 1 dividere vi med (p-1)! og får
ap-1 ≡ 1(mod p)
Er denne gennemgang bedre? 
Tak på forhånd. 



 


Skriv et svar til: Fermats lille sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.