Kemi

Syrer i WC-rens

13. november 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej,

Jeg er i gang med at lave en kemirapport om indholdet af syrer i WC-rens. Jeg skal bestemme hvilke syrer der er i WC-rens ud fra en titrerkurve:

http://www.yuhuu.dk/wcrens.jpg
http://www.yuhuu.dk/wcrens.xls

Vores lærer har ganske kort fortalt hvordan man skal gøre, men jeg kan simpelt hen ikke huske det præcist. Så jeg håber der er en af jer, der kan forklare hvordan jeg finder frem til hvilke syrer der er i WC-rens. (Vi har fået fortalt, at der er H3PO4 og CH3COOH, men hvordan finder jeg frem til det?).

Mvh
Peter

Svar #1
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Forresten så benyttede vi 20 mL WC-rens.

Svar #2
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Forresten så benyttede vi 20 mL WC-rens.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2005 af 2835 (Slettet)

Du kan vel bestemme pKs, da det er et puffer system, sammenlign din aflæste pKs værdi, med de to stoffers pKs værdi, og en af dem vil forhåbentlig passe med den aflæst.

::2835::
http://www.gym-opg.webbyen.dk

Svar #4
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Problemet er, at jeg ikke helt forstår præcis hvor på kurven jeg skal aflæse de forskellige pKs-værdier?

Og hvordan kan jeg se ved hvilket volumen tilsat NaOH det ikke længere er H3PO4 der titreres med NaOH, men derimod CH3COOH (og senere igen H2PO4-)??

Håber I kan hjælpe.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2005 af 2835 (Slettet)

Nu bliver jeg selv i tvivl, men da det ser ud til der er flere ækvivalents punnkter vil jeg tro det er H3PO4

MEN ER I TVIVL
se om der lignende rapporter her på siden

::2835::

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2005 af 2835 (Slettet)

Nu bliver jeg selv i tvivl, men da det ser ud til der er flere ækvivalents punnkter vil jeg tro det er H3PO4

MEN ER I TVIVL
se om der lignende rapporter her på siden

::2835::

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Du må give flere oplysninger. Fx. ækvivalensvoluminer NaOH.

Svar #8
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Som I kan se på det øverste link, så er der to ækvivalenspunkter. Ved ca. 16 mL tilsat NaOH og ved ca. 29,3 mL tilsat NaOH.

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Titrerkurverne svarer til titrering af H3PO4. Skal der være CH3COOH i?

Svar #10
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Ja, vi fik at vide, at man omkring 1. ækvivalenspunkt kunne se, at der er CH3COOH i.

Svar #11
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Det var vist noget med, at der ikke var tale om et så kraftigt pH-spring, men hvorledes det bestemmes, at det lige præcis er CH3COOH der yderligere er i WC-rens, erindrer jeg ikke :(

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. november 2005 af 2835 (Slettet)

#10

Jeg er ikke helt med du siger omkring 1. ækvivalenspunkt kunne se, at der er CH3COOH, men der er jo kun et ækvivalentspunkt nå man bruger eddikesyre.

::2835::

Svar #13
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Altså: Vi titrerede WC-rens (der både indeholder H3PO4 og CH3COOH) med 0,100 M NaOH. Ud fra den potentiometriske titrering fik vi denne titrerkurve:

http://www.yuhuu.dk/wcrens.jpg

Vi skal så ud fra denne titrerkurve vise hvilke syrer der er i WC-rens (bekræfte at det er H3PO4 og CH3COOH). Men problemet er så, at jeg ikke ved hvordan dette gøres. Og med hensyn til #10, så mener jeg, at der ved titrering af H3PO4 med 0,100 NaOH vil være et større pH-spring end tilfældet er ved vores titrerkurve. Forstår du?

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. november 2005 af 2835 (Slettet)

Okay, så er jeg med:

Jo stærkere syren er desto større bliver sprænget:
CH3COOH er svag
H3PO4 er middelstærk

Så springet er større hos H3PO4 end hos CH3COOH

::2835::

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. november 2005 af IBM (Slettet)

"Ja, vi fik at vide, at man omkring 1. ækvivalenspunkt kunne se, at der er CH3COOH i"

Mener du ikke omkring 2.?

Svar #16
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg tror desværre vi taler lidt forbi hinanden. Jeg har lige uploadet en kurve, som vores lærer tegnede den på tavlen:

http://www.yuhuu.dk/kurve-a.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Okay, har aldrig selv set en sådan kombineret kurve, men den ser ud til at passe, idet H3PO4 er en stærkere syre end CH3COOH og derfor titreres først. Til at kontrollere, at der er H3PO4 og CH3COOH i midlet, kan nu bestemme pKs for H3PO4, CH3COOH, idet begge syrer har pufferegenskaber. Se på pufferligningen. Hvornår er pH=pks?

Brugbart svar (0)

Svar #18
13. november 2005 af IBM (Slettet)

nu = du

Svar #19
13. november 2005 af KickAzz (Slettet)

#17: Det kan godt passe. Forsøget vi lavede stod nemlig ikke i nogen øvelsesbog, men var et vi selv (læs: vores lærer) fandt på. Jeg bestemmer pKs ved at finde pH halvvejs henne ved de to ækvivalenspunkter. Imidlertid kan jeg ikke helt få det til at passe. Jeg får pKs_1 til 2,19 (hvilket stemmer pænt overens med tabelværdien for H3PO4 på 2,12), men jeg får pKs_2 til ca. 6,7, hvilket ikke passer så godt med tabelværdien for H2PO4- på 7,21??

Hvordan vil du have, at jeg skal bestemme pKs for CH3COOH??

Brugbart svar (0)

Svar #20
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Ja, pKs aflæses ved det antal mL NaOH, der svarer til halvdelen af den ækvivalente mængde.

Hvis din lærers titrerkurve passer, så svarer stigningen mellem 0 mL og 12 mL til titreringen af H3PO4. pKs for H3PO4 aflæses derfor ved 6 mL svarende til pKs = 2,04 (ca.!).

Stigningen mellem 12 mL og 20 mL svarer til titreringen af CH3COOH. pKs for CH3COOH aflæses derfor ved 16 mL svarende til pKs = 4,58 (tabelværdi:4,76).

Stigningen mellem 20 mL og 30 mL svarer til titreringen af H2PO4-. pKs for H2PO4- aflæses derfor ved 25 mL svarende til pKs = 7,06 (tabelværdi: 7,21)

Værdierne passer nogenlunde; man kan nok ikke forvente bedre præcision.

Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.