Historie

Aktiorn mod de danske jøder 1943

17. december 2013 af casabasa (Slettet)

Hej, ;D

Jeg sidder og skriver SSO men er desværre gået lidt istå. så ville høre om der nogen som ved lidt om emnet kan hjælpe mig? 

Jeg skal finde motiver til hvorfor så mange dansker vælger at redde de mange jøder. har snakket lidt om pengene. men er nu gået kold i flere motiver. 

den skal afleveres torsdag, HELP ME:D

Hilsen 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2013 af Dulugtergrimt

Almindelig medmenneskelighed? :)


Svar #2
17. december 2013 af casabasa (Slettet)

:D ved du noget om det?:D

eller er det bare et gæt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2013 af 123434

"Jødeaktionen 1943 er betegnelsen for den redningsaktion, som fandt sted i Danmark i oktober 1943. Her blev de bosatte jøder reddet fra internering i de tyske koncentrationslejre under besættelsen (9. april 1940 - 4. maj 1945). Under aktionen lykkedes det for 7056[1] jøder at undslippe nazisternes jødeforfølgelser i Europa ved at flygte til det neutrale Sverige. Jødeaktionen ses som en af de største enkelte aktioner mod nazisternes jødeforfølgelser, og har eftertiden haft stor betydning for bl.a. det amerikanske og israelske syn på Danmark.

Hadet til jøder stammer helt tilbage fra Oldtiden, og i gennem historien har der været flere jødeforfølgelser. Nogen hævder, at det var fordi jøderne var anderledes og ville bevare deres egen religion de steder i verden, hvor de bosatte sig. Jødehadet skiftede kraftig karakter i slutningen af 1800-tallet, hvor hadet for jøderne blev forklaret med biologiske perspektiver. Denne form for had til jøderne bliver kaldt for antisemitisme. Hitler brugte bl.a. dette grundlag for sin jødehad og jødepolitik optil og under 2. Verdenskrig, hvilket resulteret i ca. 6 mio. dræbte jøder verden over. Hitler og antisemitter hævdede, at jøderne tilhørte en særligt lavtstående race, der ville ødelægge den højtstående hvide race, fx når jøder fik børn med ikke-jøder. Ligesom Hitler mente at de havde urent blod i årerne, og derfor måtte de skilles helt ud af samfundet og udryddes fra verdenen.

I de første besættelsesår undgik de danske jøder stort set at blive generet af den tyske besættelsesmagt. Andre steder i Europa havde jøder længe været forfulgt, og mange af dem var allerede blevet dræbt i koncentrationslejre som følge af Hitlers jødepolitik. I Danmark beskyttede den danske regerings samarbejde med besættelsesmagten jøderne, men da den abdicerede i protest den 29. august 1943, og tyskerne overtog den absolutte magt i Danmark, blev linjen over for jøderne hård. Tyskeren Werner Best fik til opgave at ordne jødeaktionen. Han arbejdede tæt sammen med den tyske agent Georg Ferdinand Duckwitz og den 28. september 1943 havde de en samtale, hvor Best fortalte, at en jødeaktion skulle finde sted natten til den 2. oktober. Tysk politi var allerede ved at ankomme, og transportskibe, der skulle sejle de tilbage fangne jøder til tyske koncentrationslejre, var klar i havnen.

Duckwitz gav en advarsel til det jødiske samfund, ved at fortælle, hvad der skulle til at ske til den socialdemokratiske politiker Hans Hedtoft. Hedtoft blev meget bekymret, og røbede rygtet om razziaen til de danske jøder. Grunden til den fastlagte dato var det jødiske nytår. Familierne ville derfor være samlet i synagogen og senere i deres hjem. Ved gudstjenesten om aftenen den 1. oktober sagde overrabbineren, at folk skulle skynde sig hjem og gøre sig klar til at flygte. Desuden skulle de sprede deres viden om aktionen til andre jøder i landet. Jødeaktionen 1943 blev en kæmpe fiasko for tyskerne. Der boede ca. 7.000 jøder i Danmark, og det lykkedes kun at fange ca. 280 af dem. De fleste var ældre mennesker, som ingen havde taget sig af, eller andre, der ikke blev advaret i tide. Derudover fangede tyskerne 190 jøder under flugtforsøgene til Sverige. Grunden til den store fiasko kan skyldes tre grunde. Den første grund var at flere repræsentanter for besættelsesstyret var imod aktionen. Det resulterede i at den tyske diplomat Duckwitz, advarede den daværende politiker Hedtoft, hvilket betød at de fleste danske jøder øjeblikkeligt gik under jorden. Den anden grund var Sverigesgeografiske nærhed, at evakuering blev muliggjort. Her foregik en del af flugten fra den nordsjællandske kystby Gilleleje med fiskekuttere til Sverige. For det tredje var viljen blandt danskerne til at hjælpe jøderne vigtig, selvom jøderne betalte dem store summer penge for at hjælpe dem, var det stadig en enorm gerning de udøvede, i det de satte deres eget liv på spil. Der var mange jøder, der ikke troede, at de ville blive fanget. De havde jo altid levet som gode danske borgere og ikke gjort noget forkert. Andre jøder orkede ikke at flygte igen, som de gjorde fra jødehadet i Østeuropa i begyndelsen af 1900-tallet. Men de fleste jøder lyttede til advarslen og gjorde sig klar til at flygte over Øresund til Sverige, hvor der ikke var krig pga. Sveriges neutralitet."

http://da.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8deaktionen


Skriv et svar til: Aktiorn mod de danske jøder 1943

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.