Matematik

SIR

19. december 2013 af Chrewe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan analyserer man et talmateriale i forhold til SIR-modellen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2013 af lfdahl (Slettet)

En grundig gennemgang findes i dette link:

http://www.me.rochester.edu/courses/ME406/webexamp5/sir1.pdf (Eksempel s. 4ff.)

Hvis dit udgangspunkt f.eks. er fordelingen af antal inficerede som funktion af tiden (som i eksemplet i noterne) gælder det om at estimere de to parametre:

α ≡ "transmissivity" (gennemtrængelighed), som er et mål for dels hvor effektivt sygdommen overføres pr. tid pr. kontakt og dels et mål for frekvensen af kontakter 

β, hvor β-1 er det direkte mål for infektionens varighed (typisk i antal dage).

Hvis β har værdien 0,5 dag-1 betyder det, at infektionen i gennemsnit varer 2 dage.

Du skal så ved regression fastlægge α og β. Når det er gjort, skal du med passende software gennemføre numerisk integration af et system bestående af 3 koblede differentialligninger:

S'(t) = -αSI, I'(t) = αSI - βI, R'(t) = βI. Den samlede population (uden fødsel og død) er konstant: N = S(t) + I(t) + R(t). Det ses også let ved at addere differentialligningerne.

Noterne har et eksempel, hvor α = 2,18 10-3 dag-1 og β = 0,441 dag-1. Begyndelsesbetingelserne er:

S0 ≡ antal personer, der er modtagelige for smitte til tiden t = 0: S0 = 762.

I0 ≡ antal personer med infektionen til tiden t = 0: I0 = 1.

R0 ≡ antal personer, der er kommet sig efter infektionen til tiden t = 0: R0 = 0.

Din opgave er så at integrere DL. Jeg har brugt SciLab, fordi det er gratis og forholdsvis enkelt at lære at bruge. Resultatet af den numeriske integration kan du se i det vedhæftede. Hvis du er interesseret, kan jeg også vedhæfte SciLab-koden.

Jeg håber, dette vil hjælpe dig lidt på vej til at gå i gang selv.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Som en sidebemærkning har jeg her vist, hvordan løsning af det koblede system af differentialligninger kan reduceres til løsning af en separerbar differentialligning i S alene

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1276719

Man kommer ikke uden om at skulle benytte numerisk integration, men det kan sikkert benyttes til at kontrollere andre løsningsmetoder.


Skriv et svar til: SIR

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.