Kemi

SALTE

23. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Skal op til terminsprøv efter jul, så jeg håber nogen kan hjælpe, tak på forhånd!

Hvilke forsøg kan man lave under emnet "salte", udover at lave sit eget salt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. december 2013 af 123434 (Slettet)

Salte

Salt er opbygget af positive og negativ ioner

Positive ioner har afgivet en eller ioner, altså skaffet sig bort med en ion.

f.eks. Mg++ har mistet 2 ioner

Negativ ioner har optaget en eller flere ioner.

F.eks består køkkensalt, NaCl, af Na+ og Cl-

Salte kan dannes ved en reaktion mellem en syre og en base

Syre+base→vand+salt

HCl+NaOH→H2O+NaCl

Formelenheden er neutral - dvs. summen af positive og negative ladninger er 0.

F.eks. (H+)+(OH-)→H2O, vand, hvilket er neutralt

Da salte består af ioner, kan de let opløses i vand. Når saltet opløses i vand, bliver det adskilt i positive og negative ioner. Dette medfører, at opløsningen bliver i stand til at lede strøm.

Det gælder ikke når saltet er i fast form. De enkelte positive og negative ioner sidder i et krystalgitter. De sidder godt fast i gitteret og vil ikke bevæge sig og kan derfor ikke lede strøm.

Ionnavne:

Positive ioner: atomnavn + ion

f.eks. Na+ = natriumion

Negative ioner: atomnavn + id + ion

f.eks. Cl- = chloridion

Navngivning salte=positiv ion+negativion

Natrium+chlorid=natriumchlorid


Svar #2
23. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

tak for de mange ting, men hvor er forsøget i det, du skrev?

nu når du er så god til at forklare, kan du så ikke også svare mig i mine andre oplæg?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. december 2013 af 123434 (Slettet)

Elektrolyse

Sæt strøm til saltsyre i et elektrolysekar, og HCl vil spaltes i H+ og Cl-

H+ vil til løbe og til minuspolen, og Cl- vil løbe over til pluspolen

 Bevis at salt kan lede strøm

Når salte kan lede strøm, skyldes det, at salte er opbygget af ioner. Strøm er elektrisk ladning der bevæger sig,og hvis ikke ionerne kan bevæge sig frit, kan der ikke løbe strøm. Derfor har saltets tilstandsform stor betydning for, om strømmen kan løbe.


Svar #4
23. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

meget godt og enkelt forklaret, tusind tak for forsøget og hjælpen!


Skriv et svar til: SALTE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.