Kemi

Opløselighedskemi

29. december 2013 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opløselighedsprodukterne for AgCl og AgI

er 

AgCl Ksp = 1,82*10^-10

AgI Ksp = 8,31 * 10^-17

0,010 mol AgCl tilsættes 0,1 L vand, derefter tilsættes 0,020 mol NaI. Hvad er koncentrationerne af Cl- og I- ioner ved ligevægt?

Jeg har siddet med opgaven på et papir. Gider ikke til at skrive mine forslag ind. Hvordan løses opgaven?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2013 af mathon

0,010 mol AgCl tilsættes 0,1 L vand
hvorfor
              c(AgCl) = (0,010 mol) / (0,1 L) = 0,10 M   

              [Ag+] = [Cl-] = √(Ksb(AgCl)) = √(1,82·10-10 M2) = 1,349·10-5 M

Det forudsættes, at de 0,020 mol NaI ikke ændrer voluminet mærkbart.

              c(NaI) = (0,020 mol) / (0,1 L) = 0,20 M   

              [Na+] = [I-] = 0,20 M

Da AgI er mindre opløseligt end AgCl
haves:
               [Ag+] • [I-] = Ksb(AgI) = 8,31·10-17 M2

                [I-] = (8,31·10-17 M2) / [Ag+] = (8,31·10-17 M2) / (1,349·10-5 M) = 6,160·10-12 M

hvoraf i blandingsopløsningen

               [Cl-] = 1,349·10-5 M

               [l-] = 6,160·10-12 M


               
 


 


Svar #2
03. januar 2014 af placebo321 (Slettet)

Smukt, tak.

1) Vi har ikke nogen opslagsværker til rådighed. Er det ikke en grov antagelse, at sige, at NaI dissocierer helt?

2) Er det en forudsætning for beregningerne, at AgI er mindre opløseligt end AgCl?

Du skriver : "Da AgI er mindre opløseligt end AgCl haves[...]"

3) Bliver iodid-koncentrationen ikke

[I-] = 0,20 M + 6,160·10-12 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2014 af mathon

NaI opløses overordentlig godt i vand (200 g/100 mL)

Det er derfor ikke en grov antagelse at 0,020 mol NaI = 3 g NaI dissocierer helt i 100 mL vand.


Skriv et svar til: Opløselighedskemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.