Matematik

Differentialligning

31. december 2013 af Kachoot (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er der en der kan forklare hvad der sker i de markede led?

Forstår ikke hvorfor -3 sættes op som eksponent på x og hvad der bliver af -3/x^4?

Det er sikkert indlysende for jer men kan ikke selv lige se hvad der sker og hvorfor det sker.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2013 af mathon

den brugbare faktor er

                      e∫-(3/x)dx         x > 0

                      e∫-(3/x)dx = e-3·ln(x) = (eln(x))-3 = x-3 = 1/x3


                      y' - (3/x)·y = x                                     multipliceres på begge sider med  1/x3
hvoraf
                      (1/x3)·y' - (3/x4)·y = 1/x2                     hvor venstre side omskrives

                      ((1/x3)·y)' = 1/x2                                  begge sider integreres mht x

                      ∫((1/x3)·y)' dx = ∫(1/x2)dx

                     (1/x3)·y = -(1/x) + C                             begge sider multipliceres med x3    

                     y = -x2 + Cx3      x > 0     

.

.........................

integrationskontrol
                                   (1/x3)·y)' = (x-3·y)' = x-3·y' + (-3)·x-4·y = (1/x3)·y' - (3/x4)·y
                                         

                    

            
 


 


Svar #2
31. december 2013 af Kachoot (Slettet)

Hvorfor eller hvordan kan venstresiden omskrives? Hvad bliver der af -3/x^4?


Svar #3
31. december 2013 af Kachoot (Slettet)

Dette

(1/x3)·y' - (3/x4)·y = 1/x2 ⇒ ((1/x3)·y)' = 1/x2


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Differentialligningen

y' -(3/x)·y = x

ganges med den integrerende funktion 1/x3 til

(1/x3)·y' - (3/x4)·y = 1/x2 .

Her bemærker man, at venstresiden er differentialkvotienten af (1/x3)·y = x-3·y , hvilket lettest vises ved at differentiere x-3·y (benyt produktreglen) :

(x-3·y)' = x-3·y' - 3·x-4·y = (1/x3)·y' - (3/x4)·y .

Derfor er

(1/x3)·y' - (3/x4)·y = ((1/x3)·y)' = 1/x2

og ved at integrere hver side ses så, at

(1/x3)·y = ∫ (1/x2) dx = -(1/x) + C ,

og dermed

y = C·x3 - x2 , x > 0 .


Svar #5
31. december 2013 af Kachoot (Slettet)

Tak for svaret og den gode forklaring :-)


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.