Studievalg og videregående studie

Er jeg egnet til jurastudiet?

01. januar 2014 af Kanduhjælpemig (Slettet)

Hej og godt nytår studieportalen!

Jeg er en 18-årig pige der går i 2. HF. Jeg overvejer, at søge ind på jurastudiet, men jeg er i tvivl om jeg er egnet, eller om det vil være en fordel for mig at bruge et sabbatår på b.la. at læse nogle fag op.

Fag jeg har/har afsluttet:

Dansk A, engelsk B, historie B, idræt B, matematik C, kemi C, geografi C, biologi C, religion C, samfundsfag C, billedkunst C, erhvervsøkonomi C og psykologi C. 

Hvilke fag vil være relevante at læse op? Jeg overvejer at læse samfundsfag B og matematik B. Vil det være en god ide, eller vil det ikke gøre den store forskel på jurastudiet?

Jeg har også overvejet, at bruge næste skoleår på at læse til advokatsekretær, som tager 8 mdr. på deltid hvis man selv betaler for den. Jeg tænker, at det måske vil gøre mig mere klar på, om jura er noget for mig, og så har jeg også den uddannelse, hvis jeg vil arbejde som advokatsekretær i den lange sommerferie man har på uni.

Hvad tænker i jurastuderende om det? Synes i jeg skal springe direkte ud i jurastudiet, eller synes i jeg skal bruge et år på at læse et par fag op og samtidig læse til advokatsekretær?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2014 af MaibritG

Her er adgangskravene, som skal være opfyldt for optagelse på jurastudiet: 

Foruden de specifikke adgangskrav er der naturligvis også nogle adgangskvotienter:


Kilde

Umiddelbart opfylder du jo de specifikke adgangskrav, så jeg ser ingen grund til at spilde ressourcer på at tage HF-enkeltfag. Om det vil gavne din sag, at læse til advokatsekretær først afhænger helt af om du kan blive optaget på kvote 1 eller mangler nogle erfaringer, du kan anvende ifbm din kvote 2-ansøgning. 

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Svar #2
01. januar 2014 af Kanduhjælpemig (Slettet)

Mit midlertidige gennemsnit er på 9,4. Det er ikke sikkert, at det endelige bliver lige så højt, men håber på at det vil være derop af.

Grunden til at jeg overvejer at supplere nogle fag er, at jeg er nervøs for, om jeg vil kunne følge med rent fagligt når jeg sidder over for en klasse, hvor mange vil have haft samfundsfag på A-niveau. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2014 af MaibritG

Umiddelbart vil jeg ikke mene, at det har nogen betydning. Jeg læser godt nok ikke jura, men designkultur og (erhvervs)økonomi, hvor jeg med min HTX-baggrund uden nogen som helst faglig erfaring med erhvervsøkonomi, sagtens har kunnet følge med - endda ofte bedre end de studerende med 3 år på HHX. Èt er hvad du lærer i samfundsfag A på gymnasiet, noget andet er hvad du tilegner dig af faglige kompetencer i fag som Familie- og arveret, Forvaltningsret eller Retshistorie (og hvad fagene nu ellers hedder på Jura-studiet).

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2014 af christian1 (Slettet)

Du kan lige få et par ord med på vejen fra en jurastuderende ;)
Overordnet set, så synes jeg at hvis du brænder for at læse jura, så skal du springe ud i det. I forhold til din tvivl om hvor vigtigt det er, at have samfundsfag på et højere niveau end du har haft, så må jeg sige at det umiddelbart ikke gør den store forskel... Mange af fagene på jurastudiet er ofte fag/områder, som ingen eller kun få har haft kendskab til før, så det er langt fra en forudsætning af vide meget indenfor særligt samfundsfag. Det eneste fag, - som jeg har kunnet set - har været relevant ifbm. samfundsfag er institutionel forfatningsret. 
De forskellige juridiske discipliner er derfor ganske særegne og tilegnes ofte undervejs i takt med semesteret - det er ihvertfald min erfaring! :) 


Svar #5
04. januar 2014 af Kanduhjælpemig (Slettet)

Tak for hjælpen. Lige et spørgsmål mere: Er engelsk en væsentlig del af studiet, eller er der kun på kandidaten, hvor man skal vælge mindst 1 valgfag på engelsk? Jeg er nemlig ikke super stærk i engelsk, og jeg har hørt at det forventes at en jurist kan tale flydende engelsk, og det skræmmer mig lidt. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2014 af Hebi

Jeg er ligeledes jurastuderende på Københavns Universitet og smider gerne et par kommentarer med på vejen. Samfundsfag på højt niveau, er til en vis grad en fordel som du selv siger, men kun i ganske få fag. Det samme er tilfældet hvis du med en HHX har haft faget erhvervsret C, der giver en begrænset fordel i de formueretlige fag.

Det klart vigtigste fag at mestre/være god til er skriftlig dansk. Dette skyldes først og fremmest, at jura i høj grad handler om argumentation, og således gode formuleringer, ligesom korte og præcise sætninger er en forudsætning for at klare jurastudiet med gode resultater. Korrektur og korrekt grammatik har også en betydning. Næsten alle de obligatoriske fag har skriftlige eksamer, hvorfor et pænt sprog er meget vigtigt.  Hvis du absolut vil prøve at forberede dig yderligere på jurastudiet, så sørg for at fokusere på, at forbedre dit sprog så godt som muligt.

For hvad angår engelsk, er der et vidst behov for at du kan det, navnlig i faget folkeret, hvor lærebogen er på engelsk. Derudover vil der være visse valgfag hvor undervisningen og/eller bøgerne er på engelsk, ligesom eksamen er på engelsk, såfremt du vælger valgfagene vel og mærket. Sidst men ikke mindst, er engelsk naturligvis en afgørende forudsætning hvis du vil arbejde med EU-ret, international ret/folkeret eller med menneskerettigheder, ligesom visse større advokatselskaber sætter stor pris på, at ens ''legal english'' er i top.


Svar #7
05. januar 2014 af Kanduhjælpemig (Slettet)

Okay tak for svaret..

Ang. det med engelsk: Jeg regner med at vælge valgfag inden for familie - og arveret kategorien. Alt hvad der handler om børn og unges rettigheder, ægteskab/skilsmisse, arveret og i det hele taget, alt hvad der handler om mennesker, finder jeg utrolig spændende.

Jeg har ingen drømme om at arbejde internationalt eller i virksomheder der beskæftiger med internationale forhold, og så er det engleske vel ikke nær så vigtigt? Min drøm er i stedet, at arbejde i en virksomhed/på et advokatkontor der arbejder med sager der vedrører familie - og arveret for danskere.

Ud fra disse oplysninger vil du så vurdere, at hvis jeg får 7 i skriftlig engelsk og 4 i mundtlig engelsk, ville jeg kunne klare mig igennem de få fag der foregår på engelsk?   


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2014 af Hebi

Såfremt du udelukkede vælger danske fag, og vil arbejde med dansk privatret er dit behov for, at være god til engelsk begrænset. Dine karakterer i engelsk er her fine, da du i så fald udelukkende vil få brug for engelsk i faget folkeret, hvor kun lærebogen er på engelsk (undervisningen og eksamen er på dansk).


Svar #9
05. januar 2014 af Kanduhjælpemig (Slettet)

Fedt. Tak for hjælpen :)

Hvor mange timer bruger du i gennemsnit på studiet om dagen (uden for eksamensperioderne)?


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2014 af Hebi

# 9: selv tak! :). Jeg bruger cirka 35-40 timer om ugen. En 20 timer på læsning - og resten af tiden på undervisning/cases/møde med studiegruppen

Skriv et svar til: Er jeg egnet til jurastudiet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.