Kemi

ligevægtskonstant

03. januar 2014 af linebinebisse (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Tandemalje består stort set af rent hydroxoapatit, [Ca5(PO4)3(OH)]. I tandpasta tilsættes ofte fluorid-ioner for at omdanne tandemaljen til fluorapatit, [Ca5(PO4)3(F)], da dette er både hårdere, mere syreresistent og tungere opløseligt. Opløselighedsprodukterne, Ksp, for hydroxoapatit og fluorapatit er hhv. 2,34×10−59 M9 og 3,16×10−60 M9. 

(8)   Ca5(PO4)3(OH)(s)  +  F−     =  Ca5(PO4)3(F)(s)  +  OH−

Beregn ligevægtskonstanten K for ovenstående reaktion (8).

hvordan regnes dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2014 af mathon

Når den molære opløselighed af Ca5(PO4)3OH kaldes s
haves
                                         Ca5(PO4)3OH   <--->   5 Ca2+   +   3 PO43-   +   OH-    
ligevægtsmolariteter                                                5s                3s              s

opløslighedsprodukt
                                                           [Ca2+]5 • [PO43-]3 • [OH-]  = Ksp

                                                            (5s)5 • (3s)3 • s = Ksp

                                                             84375·s9 = 2,34·10-59 M9

                                                             s = ((2,34·10-59 M9) / 84375)1/9 = 8,67·10-8 M

                                                             s = [OH-] = 8,67·10-8 M

.
Når den molære opløselighed af Ca5(PO4)3F kaldes t
haves

                                         Ca5(PO4)3F   <--->   5 Ca2+   +   3 PO43-   +   F-    
ligevægtsmolariteter                                            5t                  3t             t
 

opløslighedsprodukt
                                                           [Ca2+]5 • [PO43-]3 • [F-]  = Ksp

                                                            (5t)5 • (3t)3 • t = Ksp

                                                             84375·t9 = 3,16·10-60 M9

                                                             t = ((3,16·10-60 M9) / 84375)1/9 = 6,94·10-8 M

                                                             t = [F - ] = 6,94·10-8 M

                                                
                                            Ca5(PO4)3OH (s)   +   F - (aq)   --->   Ca5(PO4)3F (s)   +   OH- (aq)

ligevægts"brøken"
giver
                                                              [OH - ]         s
                                                             ----------  =  ----  = K
                                                                [F - ]          t

.
                                                                      8,67·10-8 M
                                                              K = -----------------  =  1,25
                                                                      6,94·10-8 M
 

                                                             


                
                               


Svar #2
03. januar 2014 af linebinebisse (Slettet)

hvordan nåede du frem til 84375? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2014 af mathon

                        (5·s)5 • (3·s)3 • s = Ksp

                        55·s5 • 33·s3 • s = Ksp

                        55·33·s5·s3·s1 = Ksp

                        3125·27·s5+3+1 = Ksp

                        84375·s9 = Ksp

                       


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2014 af flommegeden (Slettet)

Hvorfor er ligevægts"brøken":

[OH - ]       s

----------  =  ----  = K

[F - ]          t

Burde den ikke stå omvendt?

[F- ]           t
----------  =  ----  K
[OH- ]        s


Skriv et svar til: ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.