Matematik

Ligning med to ubekendte??

05. januar 2014 af lgkp (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej alle! Jeg håber, I kan hjælpe mig med denne opgave:

1 kuglepen og 7 blyanter koster 33 kroner. 5 kuglepenne og 2 blyanter koster også 33 kroner. Hvad koster en blyant og en kuglepen?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2014 af lfdahl (Slettet)

Lad x angive prisen for en kuglepen, og y prisen for en blyant. Du får så ligningerne:

1.     x + 7y = 33

2.    5x + 2y = 33

Det er to ligninger med to ubekendte, som du skal bestemme. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2014 af LeonhardEuler

k står for kuglepen og b står for blyant

I:     b + 7k = 33

ll:   2b + 5k = 33

Benyt en af de metoder som du har lært at din lærer ... substitutionsmetoden ... lige store koefficienters metode


Svar #3
05. januar 2014 af lgkp (Slettet)

Jeg kan godt finde ud af at lave ligningen, men forstår ikke hvordan jeg løser den .. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2014 af LeonhardEuler

#3: Læs #2

Hvilken metode benytter du dig af?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2014 af lfdahl (Slettet)

Først skal du udtrykke x ved y. Benyt f.eks. ligning 1:

x = 33 - 7y

Dette indsætter du på x´s plads i ligning 2: ....


Svar #6
05. januar 2014 af lgkp (Slettet)

#4

 

#3: Læs #2

Hvilken metode benytter du dig af?

Uha, det ved jeg faktisk ikke :) 
Vi havde om det i 20 minutter, og da det blev forklaret på tavlen, forstod jeg det godt. Men nu har jeg helt glemt det, og det er lektier til i morgen ..


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2014 af LeonhardEuler

Jeg formoder det er substitutionsmetoden.

Det du gør i denne metode er at ''erstatte''/udtrykke noget for noget andet.

Et eksempel:

3x + 5y = 40    og   5x + 10y = 65

Det du ønsker er en ligning med en ubekendt. Så du udtrykker for eksempel y ved x.

3x + 5y = 40 ⇔ y = 8 - 3/5x

 Så indsætter du denne udtryk i det anden ligning

5x + 10y = 65 ⇒ 5x + 10(8 - 3/5x) = 65

Nu har du en ligning med en ubekendt. Så isoler du x. Når du har x, så kan du finde y ved at sætte x ind i en af ligningerne og isolere y.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2014 af 123434 (Slettet)

l  x+7y=33

ll 5x+2y=33

l 5x+35y=165

ll 5x+2y=33

5x+35y-(5x+2y)=165-33

5x+35y-5x-2y=132

33y=132

y=4

x+7*4=33

x+28=33

x=5


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere metoder til at løse to ligninger med to ubekendte (og n ligninger med n ubekendte).

De to første, man lærer, er normalt "substitutionsmetoden" og "de lige store koefficienters metode". I gymnasiet gennemgås "determinantmetoden". På højere niveau kommer så den mest effektive til mange ligninger: "Gausselimination".

Ved substitutionsmetoden vælger man en ligning og én af variablene, f. eks. x, og isolerer denne variabel (x=...). Det udtryk, man nu har for x indsættes i den anden ligning. Den har nu kun én variabel, her y, så den kan løses som en enkelt ligning. Derefter indsætter man den fundne værdi for y i den ene af ligningerne, her nemmest den, hvor x er isoleret.

I de lige store koefficienters metode ganger man de to ligninger igennem med tal, der bevirker, at koefficienterne til x bliver lige store. Derefter trækker man dem fra hinanden, hvorved man får en ny ligning, der ikke indeholder x. Den løses med hensyn til y. Derefter gentager man idet, man skaffer lige store koefficienter til y og finder derefter x. Normalt vil man her i stedet skifte over til at subtituere den fundne x-værdi ind i én af ligningerne og finde y. Denne blanding af de to metoder danner grundlaget for Gausselininationen.

Determinantmetoden krævernoget matematik, du endnu ikke kender, så den vil jeg ikke gennemgå her.


Skriv et svar til: Ligning med to ubekendte??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.