Matematik

Differentialligning

09. januar 2014 af teamwork (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal løse den oploadede differentialligning. Jeg har løst den homogene, men jeg kan ikke se hvad jeg skal gætte på når jeg skal løse den inhomogene. Nogen der kan hjælpe?

Vedhæftet fil: difflign.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Jeg kan ikke se noget i det vedlagte. Prøv at formulere differentialligningen her.


Svar #2
09. januar 2014 af teamwork (Slettet)

(d^3 y)/(dt^3)+8y=32t^3

Jeg oprettede en anden tråd formiddags til en anden opgave, hvor du vist heller ikke kunne se figuren. Er der ikke en måde jeg kan sende det på?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Prøv med et polynomium af 3. grad.


Svar #4
09. januar 2014 af teamwork (Slettet)

 men er det så Ax^3 + Bx^2 + Cx + D

så får jeg når jeg differentier og sætter ind et udtryk : 

8 A*x^3 + 8Bx^2+ 6A+ 8Cx +8D= 32t^3


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal være konsekvent og kalde den uafhængige variable for t og ikke blande med x og t.

Ja, prøv med et polynomium af 3. grad

y(t) = At3 + Bt2 + Ct + D .

Den 3. afledede af et polynomium af 3. grad er konstant:

y '''(t) = 6A ,

og indsættes dette i differentialligningen får man så

6A + 8·(At3 + Bt2 + Ct + D) = 32t3 ,

der skal være opfyldt for alle t. Man får heraf 4 ligninger til bestemmelse af A, B, C og D.


Svar #6
09. januar 2014 af teamwork (Slettet)

men det her er jo en ligning med 4 ubekente, hvordan kan den løses?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs #5. Man får 4 ligninger til bestemmelse af A, B, C og D. Polynomiet på venstre side
6A + 8·(At3 + Bt2 + Ct + D) skal være identisk lig med polynomiet 32t3 på højre side. Der skal altså gælde

8·A = 32
8·B = 0
8·C = 0
6·A + 8·D = 0


Svar #8
09. januar 2014 af teamwork (Slettet)

så bestemmer jeg jeg A=32/8 =4 

ud fra det kan jeg bestemme D

6*4 + 8*D=0 

D=-3 

så den inhomogene løsning bliver 

y_inhom =4t^3 -3


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er en partikulærløsning til den inhomogene ligning. For at finde den fuldstændige løsning til den inhomogene ligning skal man hertil lægge den fuldstændige løsning til den homogene ligning.


Svar #10
09. januar 2014 af teamwork (Slettet)

ja den har jeg beregnet til 

c_1*exp(-2t)+c_2 exp(t)*cos(sqrt(3)t)+c_3 exp(t)*sin(sqrt(3)t )


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.