Debat

Må skolen godt tag min computer?

10. januar 2014 af mathiasjensen176 (Slettet) - Niveau: 10. klasse
Jeg fik idag taget min computer i skole. De siger at jeg må få den om en uge. Må de godt det? Er der ikke en bestemt lov om det? Det kan da nemlig ikke vær sant! Det er vel min computer ikke? Foresten så går jeg på privat skole.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2014 af hesch (Slettet)

Du må spørge "jura" her på portalen.

Iøvrigt mener jeg, at det må de bestemt ikke. Den har en betydelig værdi, og indeholder personlige ting (billeder, korrespondance, mv. ).

Du er 16år, og har derfor en værge ( forælder ). I økonomiske anliggender (indragelse af computer), skal værgen kontaktes og spørges.  Det står et eller andet sted i værgemålsloven ( skal lige finde det ).

https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=2681#K1

Hvad siger din værge til det ?

PS:   Det står i §1 stk 3.  Computerens værdi taget i betragtning, mener jeg at der er tale om et økonomisk anliggende.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2014 af Dulugtergrimt

Jeg gik også på privatskole, og der var det sådan, at selvom de juridisk ikke kan tillade sig at tage dine ting (mobil/computer) så gjorde de det alligevel. Måden de så dækker sig ind på er, at du da sagtens kan komme og kræve dine ting tilbage før tid. Du skal så bare skrive under på, at du ikke længere ønsker at gå på skolen samtidigt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2014 af peter lind

Mit gæt (jeg er ikke jurist) De kan konfiskere din PC men de kan ikke beholde den til evig tid. Det forudsætter at du bruger den på steder,på skolen, hvor det ikke er tilladt at bruge den, eller at du misbruger den på skolen..


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Jo, men skolen kan så inddrage den i skoletiden og evt. forbyde eleven at medtage den.

#2:  Man kan ikke "skrive under", når man ikke er myndig, og her er aldersgrænsen 18 år, (eller indgået ægteskab).

Jeg ville godt nok finde det mærkeligt, hvis mit barn i skolen, 5. klasse, blev sur på en lærer, udfærdigede selv et dukument om ønsket udmeldelse, og skrev under. Og så var det det.

Jeg kunne så få et brev fra privatskolen:  Sidste skoledag er fastsat til blablabla. Overskydende indbetalt beløb refunderes snarest.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Trådstarter siger selv i #0, at han får den tilbage om en uge, så der er ikke tale om evig tid.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. januar 2014 af Dulugtergrimt

#4

Det er så forældrene, hvilket jeg regnede med at man godt kunne læse igennem. Det er jo som regel forældrene der gør krav på at loven overholdes. Juridisk må skolen i hvert fald ikke tage noget som helst så dyrt og muligvis privat fra eleverne, som de gør her. Så vidt jeg er orienteret....


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. januar 2014 af peter lind

Det er jeg ikke så sikker på.se #3. Der findes altid regler på en skole også privatskoler med regler, der skal overholdes og med sanktionsmuligheder. Hvis man ikke er tilfreds med disse regler og sanktionsmuligheder kan man melde sig ud af skolen.Hvis det sker skal pc'en naturligvis straks tilbagegives. Der er selvfølgelig også begrænsninger i hvad man kan bruge af sanktioner; men jeg kan ikke se, at en sanktion som konfiskation af en PC i en uge er en umulighed.


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. januar 2014 af Pettson

#0 For at debatten om dette emne kan foregå på et 'oplyst' grundlag, foreslår jeg, at du, Mathias, fortæller, hvorfor privatskolen har 'taget' din computer. Skolen har helt sikkert givet dig en forklaring / begrundelse og henvist til det regelsæt, som du angiveligt har overtrådt.

PS Er dine forældre orienteret om hændelsen? Hvad mener de om forløbet? Da de sandsynligvis betaler for din skolegang på privatskolen, er de jo skolens 'kunder' og kan derfor vælge, om de fortsat vil 'handle' i dén butik ...


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2014 af hesch (Slettet)

#5: Nej, der er tale om en uge. Har jeg ret til at overtræde gældende hastighedsbegrænsninger i en selvvalgt uge ?

#6: Helt enig.

#7: Der findes så mange "institutioner", som privatskoler, grundejerforeninger, fittingcentre, osv., men hvis de ikke skal overholde en "fælles" overordnet lov, hvem skal så ? Sanktioner, såsom visse gruppers "dummebøder/straffe", er ikke en umulighed. Men må de, af denne grund, så godt effektuere disse ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. januar 2014 af peter lind

#9 Jeg har ikke sagt at der ikke er begrænsninger på hvilken sanktionsmuligheder der må tages i brug. Jeg siger faktisk direkte, at det er der.

Jeg er meget enig i #8


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2014 af Dulugtergrimt

Du kan aldrig nogensinde acceptere en regel, der stiller dig værre en den danske lovgivning ellers ville gøre. Ellers ville lovene ikke være tilstede. Hvis der er love om, at man, på en privatskole eller lign., ikke kan gøre krav på at kunne konfiskere en elevs ejendele, så er det teoretisk fuldstændigt underordnet, hvor mange regler skolen ellers har lavet om, at den gerne må. Det må den ikke. Punktum.

Det er bare så fandens svært at opretholde, for skolen må tilgengæld gerne kyle dig ud for et godt ord.


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. januar 2014 af peter lind

#11 . En skole kan ikke bare ignorere lovgivningen. For statslige og kommunale skoler og gymnasier er undervisningsministerier og i sidste instans minister og folketing den øverste instans. Privatskoler skal godkendes af undervisningsministeriet, og hvis de ikke overholder loven vil de ikke få sådan en godkendelse. Hvis de efter at have fået godkendelsen overtræder loven vil godkendelsen blive inddraget. Der er faktisk eksempler på at dette er sket.


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. januar 2014 af Dulugtergrimt

#12

Det er jo ca. det jeg skriver. At du aldrig kan blive stillet værre end loven. Det er bare svært at opretholde i praksis, for hvordan vil du bevise det? Så er det skolens ord mod dit i sidste ende.


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Her er et link til bekendtgørelsen om fremme af god orden i folkeskolen

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=131217

Her er specielt § 9 relevant.

Skolebetyrelsen for hver enkelt skole har ret frie rammer for, hvilke ordensregler den ønsker på skolen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. januar 2014 af hesch (Slettet)

#14:  Som du skriver, er der tale om en bekendtgørelse. Det fremgår af §9, stk. 2 at:

Det er endvidere en betingelse, at tilbageholdelsen (udenfor skoletid) er praktisk og pædagogisk begrundet, og at disse grunde er tungtvejende (min parantes og fremhævelse).

Heroverfor står en række egentlige love, (hvilket er helt almindeligt), og en dommers opgave er netop at sondere mellem disse, for at afgøre lovligheden af en handling.

Udover computerens værdi og private indhold, kan nævnes elevens manglende tilgang til elektroniske nyheder (ytringsfriheden), begrænsede elektroniske jobsøgningsmuligheder (opretholdelse af et erhverv), mm.

Så jeg finder lovligheden i skolens midlertidige tilbageholdelse tvivlsom.

Men igen,  #0, spørg jura.


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. februar 2014 af detjobareforsjov (Slettet)

hold da op. Det lyder da helt FORKERT. Aldrig har jeg hørt noget så latterligt. Hvad fanden bilder de sig ind? Jeg kan forstå hvis du har siddet og forstyrret undervisningen, at de så samler den ind, og giver dig den efter lektionen, eler når dagen er ovre. Men dette her lyder helt absurd. jeg ville med det samme få dine forældre med ind over sagen, og kontakte ledelsen. Dette kan ikke være rigtigt. Det burde være ulovligt, hvis det dog ikke er det. 


Skriv et svar til: Må skolen godt tag min computer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.