Matematik

a og b i eksponentiel funktion

10. januar 2014 af erinaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 

Jeg skal vha. af alle tabellens oplysninger bestemme tallene a og b. (se vedhæftet dokument)
Mit spørgsmål er: Hvordan gør jeg det, når man skal benytte ALLE oplysningerne i tabellen? 

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: tabel.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2014 af Aves (Slettet)

Man skal lave en eksponentiel regression over tallene. Fx med programmet Excel, så får man en funktionsforskrift, som passer bedst til punkterne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2014 af Sangi (Slettet)

Find forskriften for tabellens værdi!! 

f(x)=b*a^x 

a= x2-x1(kvadratrod)y2/y1

b= y1/a^x1 

Kig på tabellen

x-værdierne er Antal dB over grænsen -- > 0 5 11 .....

y-værdierne er Maksimal arbejdstid i minutter ---> 1440 480 120.....

x1=0, x2= 5, y1= 1440 og y2=480 

Nu kan du indsætte tallene fra tabellen i formlen. først finder du a og dernæst b..

a=5-0(kvadrod til)480/1440 = 0.802742

b= 1440/0.802742^0 = 1440 

dvs. forskiften hedder f(x)= 1400*0.802742^x. For at checke om forskriften er regnet rigtigt kan du indsætte x værdierne i forskriften og se om du får y-værdien ud som i den viste tabel. Indtegn funktionsforskriften i en graf og plot punkterne med koordinater. 

Håber det hjalp...


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2014 af Aves (Slettet)

#2
Ja, men metoden bruges mest når der kun er 2 punkter eller uden hjælpemidler. Hvis man får angivet en bestemt sammenhæng (fx "det kan beskrives med en eksponentiel funktion") og >2 punkter, skal man som regel bruge regression. Det er den eneste metode, som tager alle punkter med.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er helt korrekt, at der skal udføres regression med en eksponentiel model, hvor man benytter alle tallene i den vedlagte tabel. Regressionsmetoden (for eksempel i Excel) kan i øvrigt også benyttes, selv om der kun foreligger 2 punkter.


Skriv et svar til: a og b i eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.