Kemi

Arrheniusligningen

15. januar 2014 af kjsahdsh (Slettet) - Niveau: A-niveau

CH3CH2I+OH- --> CH3CH2OH+I-

Reaktionen er af anden orden. Ved en forsøgsserie er følgende hastighedskonstanter blevet beregnet ved forskellige temperaturer:

T/K                   k/(1/M*s)

288,98               5,03*10^-5 

305,17               3,68*10^-4

332,9                 6,71*10^-3 

363,76              1,19*10^-1

Vis at reaktionen følger Arrhenius-ligningen og bestem aktiveringsenergien


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2014 af mathon

                 k = A•exp(-Ea/(R·T))
                 ln(k) = ln(A) + (-Ea/R)·(1/T)           

hvis reaktionen følger Arrhenius-ligningen,
skal
             ln(k) være en lineær afbildning af (1/T)   

             y = a•x + b                       hvor y = ln(k) og x = (1/T)

[1/T]                       [ln(k)]

0,00346                -9,89751

0,003277              -7,90743

0,003004              -5,00416

0,002749              -2,12863

hvis lineære regression giver

             y = -10891•x + 27,774

                    R2 = 0,9998         som viser, at sammenhængen virkelig er lineær

dvs
           ln(k) = -10891•(1/T) + ln(A)

           k = A•exp(-10891•(1/T))     med         -10891 K = -Ea/R

           Ea = (10891 K) • R = 90553,3 J/mol ≈ 90,55 kJ/mol
                

                     

                                   


Skriv et svar til: Arrheniusligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.