Kemi

Natron og lagereddike...

16. januar 2014 af 19932014 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Sidder fast - mangler en forklaring på hvordan jeg behandler denne opgave, for de resultater jeg får synes ikke at være rigtige.

Du skal pynte et festlokale med 100 luftballoner, som hver er på 5 liter!!! Så meget luft kan du ikke puste? Men du kan fylde ballonerne med CO2, som du vil fremstille ved en reaktion mellem ”Natron” og lagereddike, disse findes på hylderne i alle supermarkeder. Før du tager på indkøb, skal du beregne, hvor meget ”Natron” og lagereddike du har brug for?

NaHCO+ CH3COOH -> CO2  H2O + CH3COONa

Er det korrekt hvis jeg vil lave en beregningstabel, da jeg kender m for  CO2 som er 500l - men hvordan hvis det skal være i g, eller må det godt være i ml? Og M somer 44,01 g/mol ?
Eller er det de helt forkerte formler jeg anvender?
Og i forhold til at finde volumen for Lagereddiken, hvordan gør jeg?

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2014 af mathon

Natron er NaHCO3

                    NaHCO3   +  CH3COOH   --->   CO2  +  H2O  +  CH3COONa


Svar #2
16. januar 2014 af 19932014 (Slettet)

Tastefejl, tak for det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2014 af mathon

                                           NaHCO3   +  CH3COOH   --->   CO2  +  H2O  +  CH3COONa
ækvivalente mængder        84,00 g          60,05 g              1 mol

     ved 20°C og 1 atm
     fylder 1 mol CO2      
                                               (1 mol) • (0,082058 atm·L/(mol·K)) • (293 K)
                                       V = ------------------------------------------------------------ = 24,04 L
                                                                       1 atm    

     antal mol CO2 i 5 L
                                       n = (5 L) / (24,04 L/mol) = 0,208 mol

     hvoraf

                                                NaHCO3   +  CH3COOH   --->   CO2  +  H2O  +  CH3COONa
     ækvivalente mængder        17,472 g        12,490 g            0,208 mol

     lagereddikebehov: (12,490 g) / 0,05 = 249,8 g

     5% lagereddike har densiteten ca 1,00 g/mL
             249,8 g fylder derfor    V = ( 249,8 g) / (1,00 g/mL) = 249,8 mL ≈ 1/4 L
.

     Der skal bruges 17,5 g Natron og 1/4 L lagereddike.

                                     


Svar #4
16. januar 2014 af 19932014 (Slettet)

Tak - når man er rusten i kemi, så det tit nemmere at se resultatet og så forstå opgaven (;


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2014 af nullamatzen (Slettet)

Hvad er grunden til at der divideres med 0,05 ved lagereddikebehovet? 


Svar #6
19. januar 2014 af 19932014 (Slettet)

 


Svar #7
20. januar 2014 af 19932014 (Slettet)

Hvordan argumenterer jeg for at 5% lagereddike har en densitet på ca 1 g/ml (altså beregningen)

p= m/V = men jeg kender jo ikke dets volumien?

Hvordan kan det være man vælger at dele med 5L i forhold til 1 mol CO2 ? - ved godt det er indhold pr. ballon, men det totale antal L gas er 500 L CO2 som man skal finde.

Og det totale svar: Natron 17, 5 g og 0,25 L lagereddike, er det til 5L, eller alle 500L ?

Kan sagtens se tallenes sammenhæng, mangler bare lidt forklaringer på hvorfor? man gør som man gør.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2014 af SuneChr

At fylde en ballon med en gasart kræver et tryk. Hvordan vil I få ballonerne fyldt i praksis?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2014 af mathon


          Der skal bruges 17,5 g Natron og 1/4 L lagereddike pr 5 L CO2.

dvs
          der skal bruges 1,75 kg Natron og 25 L lagereddike pr 500 L CO2.
         

I #3's linje 13
      haves 12,490 g ren eddikesyre. Lagereddiken indeholder kun 5 masse% eddikesyre, hvorfor der af  
      lagereddiken behøves
  
               m(lagereddike) = (12,490 g) / 0,05 = 249,8 g
                      
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. februar 2014 af Rotty (Slettet)

Undskyld jeg lige blander mig ;) men hvor for I de 17,5 gram fra ??

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. januar 2016 af mathon

#10
                                         NaHCO3   +  CH3COOH   --->   CO2  +  H2O  +  CH3COONa
ækvivalente mængder        84,00 g          60,05 g              1 mol
aktuelle mængde                    x              12,490 g            0,208 mol

                                               \frac{x}{84{,}00\; g}=\frac{0{,}208}{1}

                                               x=0{,}208\cdot \left ( 84{,}00\; g \right )=17{,}472\; g

                         


Skriv et svar til: Natron og lagereddike...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.