Fysik

Cirkelbevægelse

27. august 2002 af SP anonym (Slettet)
Hvorfor hænger stolene i en karrusel (som fx. Twister i Friheden) skråt, når de er kommet op i fart? Jeg mener, at årsagen er, at kun hvis stolene danner en ganske bestemt vinkel med lodret vil den resulterende kraft på stolene være rettet mod centrum, hvilket jo er en betingelse for at de kan foretage en cirkelbevægelse. Er det forkert (for det er der nogen der påstår)??? I øvrigt, hvorfor vokser vinklen, når hastigheden vokser?

Svar #1
28. august 2002 af SP anonym (Slettet)

Du kan få svaret i denne opgave:

http://studi.dk/opg/index.php?vis=opgdetail&opg=410

Svar #2
28. august 2002 af SP anonym (Slettet)

jeg har altså ret... men hvorfor vokser vinklen, når hastigheden vokser?

Svar #3
20. september 2002 af SP anonym (Slettet)

"jeg har altså ret... men hvorfor vokser vinklen, når hastigheden vokser?"

Pi=3.14...
T=Omløbstiden
v= hastighed
w=vinkelhastighed

Fordi hastigheden i en jævn cirkelbevægelse er defineret ved vinkelhastigheden. Dvs. v=w*r <=> v=(2*pi*r)/T

Altså er der en sammenhæng mellem vinkelhastighed og hastighed.

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2010 af mrduko (Slettet)

Formålet med selve forsøget er at eftervise følgende formler for centripetalkraften (Fc):



Illustrationen skal tænkes at være den jævne cirkelbevægelse vi har med at gøre. Legemet vil flytte sig fra punkt B til punkt D, hvilket skyldes, at legemet fastholdes i cirkelbevægelsen. Hvis legemet ikke fastholdtes i en cirkelbevægelse, ville det fortsætte ud af tangenten til punktet B og fortsætte ud til punkt C. På denne måde kan vi inddele cirkelbevægelsen i to bevægelser: én fra B til C og én fra C til D.
Første bevægelse fra B til C er lineær ud langs tangenten til punktet B med farten v. Da vi kender formlen for bevægelse med konstant hastighed indsætter vi blot vores nye værdier:

s = v*t

Omskrives

BC = v * delta t

Bevægelsen fra C til D skyldes en acceleration. Dette skyldes, at legemet bliver fastholdt i cirkelbevægelsen af en resulterende kraft. Da det er en acceleration, vi har med at gøre anvender vi formlen for strækningen s ved en acceleration (a er accelerationen, som måles i m/s2):

s = 1/2 * a * delta t ^2

Omskrives

CD = 1/2*a*delta t ^2

Da det er en retvinklet trekant vi har tegnet i illustrationen gælder pythagoras: a^2+b^2=c^2

Omskrives: AB^2 + BC ^2 = AC ^2

AB er radius af cirklen på vores illustration, mens BC = v * delta t som tidligere beskrevet. Samtidig må afstanden mellem punkt A og punkt C være lig med radius plus CD  , som udtrykkes CD = 1/2 *a* delta t^2: Hermed er vi i stand til at sætte værdierne ind i pythagoras:

AB^2 + BC ^2 = AC ^2

Omskrives til:

r^2+(v*delta t) ^2 = ((r+1/2*a*(delta t)^2)^2

Omskrives til:

r^2+v^2*delta t^2 = r^2+2*r*1/2*a*delta t^2 + 0,25 *a^2* delta t^2

Reduceres = V^2 = r*a+0,25*a^2*delta t^2

Ved at lade gå mod 0, får vi udtrykket for bevægelse i et punkt. Udtrykket for dette kommer til at se således ud:
v2 = r * a + 0,25 * a2 * 02
Omskrives til:
v2 = r * a
Omskrives til: = a= V^2/r

Vi kan sætte udtrykket, der beskriver sammenhængen mellem hastigheden, vinkelhastigheden og radius v= vinkelhastigheden (w) *r ind i udtrykket for acceleration:

a=v^2/r  omskrives a = vinkelhastigheden (w) * r^2 / r = vinkelhastigheden (w)^2 *r


Når vi så indsætter formlen for vinkelhastigheden (w)=2*pi(3,14)) / T i dette udtryk fås følgende udtryk:

a = (w)^2*r

Da T er omløbstiden (i forbindelse med frekvens kaldet svingningstiden), og vi ved, at en svingnings frekvens kan anslås som 1/svingningtiden , kan vi konkludere at i forbindelse med en jævn cirkelbevægelse, er frekvensen f=1/T . Dette giver os:

a = 4*pi(3,14)^2*r*(1/T)^2   Omskrives = a= 4* pi (3,14)^2 *r*f^2

Newtons 2. lov – kraftloven – beskriver sammenhængen mellem den resulterende kraft på en genstand Fres, genstandens acceleration a, samt genstandens masse m således:
Fres = m * a
Vi kan nu sætte vores udtryk ind i Newtons 2. lov for at finde en formel for centripetalkraften Fc:
Fc = m * a
?

Fc= m*4*pi(3,14)^2*f^2*r

Herved har jeg nu vist, hvordan vores første udtryk for centripetalkraften er fremkommet. Men eftersom vi allerede ved, at a = v^2/r kan der ydermere konkluderes at:
Fc = m * a
?

Fc=m*v^2/r


Hermed påviste jeg ligeledes, hvordan vores andet udtryk for centripetalkraften er blevet til. Men da vi også ved, at a=(w)^2*r , kan vi ligeledes sætte dette udtryk ind i Newtons 2. lov:
Fc = m * a
?

Fc=m*(w)^2*r

Nu har jeg ligeledes påvist formlen for et tredje udtryk for centripetalkraften. Afslutningsvis vil jeg via Newtons 2. lov påvise en fjerde formel for centripetalkraften ud fra udtrykket : a = ( 2*pi(3,14) / T) ^2 *r
Fc = m * a
?

Fc= m*(2*pi)/T)^2 * r

Hermed har jeg vist, hvordan man er kommet frem til alle fire formler for centripetalkraften.
 


Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.