Kemi

Ligevægtskonstant

18. januar 2014 af guli92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Enzymet, der indgår i undersøgelsen, er lysozym, som bl.a. findes i tårevæske
og i æggehvide. Lysozym kan danne binding til eosinY, som er et farvestof. Når lysozym og eosinY blandes, reagerer de, og en ligevægt indstiller sig


lysozym(aq) + eosinY(aq) ⇔ lysozym-eosinY(aq)

Tilvæksten i entalpi og i entropi for reaktionen mellem lysozym og eosinY er
vist herunder.
ΔH = 4,07 kJ/mol Δ S  = 73,94 J/(mol·K)
I et af studenternes eksperimenter følges reaktionen ved 20 °C. På et tidspunkt
i forløbet bestemmes de aktuelle koncentrationer af de tre forbindelser
i reaktionen til


[lysozym]          [eosinY]            [lysozym-eosinY]
1,67·10-6 M  1,917·10-5 M      8,3·10-7 M


d) Afgør, om ligevægten har indstillet sig til dette tidspunkt.

Ligevægtskonstanten har jeg fået til 38561,13 vha. van't Hoffs ligningen!


I et andet eksperiment blandes 0,75 mL 1,0·10-5 M lysozym med 0,18 mL
1,65·10-4 M eosinY og pufferopløsning. Det samlede volumen er 3,00 mL. Reaktionen
gennemføres ved 20 ?C.


e) Bestem, hvor stor en procentdel af lysozymmolekylerne der er bundet
til eosinY, når der er opnået ligevægt.

HAR BRUG FOR EN LILLE VEJLEDNING TIL, HVORDAN MAN KAN LØSE opg. 5.e!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2014 af Heptan

d)

Hvorfor har du brugt Van't Hoffs ligningen? Kender du en anden ligevægtskonstant da?

Jeg får umiddelbart K til 1376,08


Svar #2
18. januar 2014 af guli92 (Slettet)

Man kan udregne 5.d på flere måder. Jeg har glemt at skrive at entalpien er -4,07 og ikke 4,07 :(

Derfor burde du også få K som det jeg har fået den til.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2014 af Heptan

K = 38887,68

e)

Beregn koncentrationen af komplekset med ligevægtskonstanten fra d), ved at opstille ligevægtsudtrykket.

Kald koncentrationen af komplekset x, og koncentrationen af reaktanterne c(A)-x og c(A)-x, og løs ligningssystemet. Dvs hhv. c(lysozym)-x  og  c(eosinY)-x, hvor du beregner de to koncentrationer.


Svar #4
19. januar 2014 af guli92 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :-)

Jeg får to resultater: 

x= 9,84*10^-6 M^-1 eller

x= 1,68*10^-4 M^-1 

Hvordan kan jeg vurdere, hvilket et er det rigtige resultat for x'et? 

Jeg skal jo finde til sidst procentdelen af lyzommolekylerne som er bundet til eosinY. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2014 af Heptan

Jeg får umiddelbart x = 2,500000781578955 * 10^-6


Skriv et svar til: Ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.