Kemi

cracking

20. januar 2014 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en der gider at fortæller mig, hvordan jeg skal gribe denne opgave an? Jeg har aldrig hørt om fraktioner eller lignende

På et raffinaderi crackes let råolie til blandt andet alkener. Disse adskilles ved destillation i fraktioner med henholdsvis 2, 3 og 4 C-atomer pr. molekyle.

a) Opskriv strukturformler og systematiske navne for samtlige mulige alkener i de tre fraktioner.

En prøve fra C-3 fraktionen ledes til en opløsning af Br2 i vand.

b) Opskriv et reaktionsskema for den reaktion, der finder sted. Anfør reaktionstype og navngiv det dannede produkt. 

Tak på forhånd :)


Svar #1
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

Er det slet ingen, der kan hjælpe. Evt. give et hint?


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. januar 2014 af Heptan

Fraktioner er vist bare et dansk ford for "små bidder" eller små dele, el. lign.

a) Tegn alkener med 2, 3 og 4 C-atomer pr. molekyler, altså alkener med en dobbeltbinding hver.

b) Der må være tale om prop-1-en. Der finder en additionsreaktion sted, hvor dibrom, Br-Br, adderes til alkenen ved dobbeltbindingen, således at der sætter sig et Br-atom på hver af C-atomerne i dobbeltbindingen.


Svar #3
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

C=C , C=C-C og C=C-C-C ? 

Hvordan ved du at der må være tale om propen? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2014 af Heptan

Der står, at det er "En prøve fra C-3 fraktionen". Altså de alkener med tre C-atomer.

Nu jeg tænker mig om, må der være But-1,3-dien der desuden  bliver fremstillet, og ikke but-1-en.


Svar #5
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

Men er opgave a) bare så enkel?
 


Svar #6
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

og mht. b) sker der så en additionsreaktion mellem propen og dibrom? dvs der dannes CH3-CHBr-CH2Br, eller?


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. januar 2014 af Heptan

#5 Hmm, jeg spekulerer på om der også er alkener med to dobbeltbindinger i hver ende, det kan godt være. Skal ikke lige kunne sige det.

#6 Ja


Svar #8
20. januar 2014 af snilo (Slettet)

Når okay, men tak for hjælpen og tålmodigheden :) Så må vi se om der andre der kan byde ind med noget.


Skriv et svar til: cracking

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.