Matematik

Hjælp! Eksponentialfunktion

22. januar 2014 af majsingym (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! 
Jeg håber virkelig der er nogen der kan hjælpe os i denne her.. Vi sidder fast lige fra opgave a.
Tak på forhånd!!!!

Den aktive komponent i en computerchip er den såkaldte transistor. Den første blev opfundet i 1948 og var ca. 1 cm. Størrelse blev hele tiden mindre, så man i 1965 indsatte den i computere, i stedet for rørforstærkeren, hvormed udviklingen gik stærkt, og de første programmerbare lommeregnere kom på markedet omkring 1970. Man regner derfor med, at antallet af transistorer pr. chip (y) med god tilnærmelse er vokset eksponentielt i perioden fra 1970 til 1996:

Hvor y = antal chip pr. år 
x = tiden målt i år efter 1970

Det siges at der i 1971 var 40000 transistorer per chip og der i 1992 var 4000000 transistorer per chip.

a) Bestem a og b i forskriften for y.

b) Hvor lang var fordoblingstiden?
c) Bestem det årstal, hvor der ifølge modellen vil være 50 millioner transistorer per chip. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2014 af PeterValberg

a) a og b ud fra to punkter (som du har) [ LINK ]

b) find forboblingskonstanten (fordoblingstiden) [ LINK ]

c) Løs ligningen f(x) = 50000000

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
22. januar 2014 af majsingym (Slettet)

#1
 

Problemet er bare, at vi ikke kan finde ud af hvad de to punkter hedder... Vi ved det er noget med de 40000 og 4000000, som vi har, men derefter er vi ret forvirrede :-(


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2014 af PeterValberg

Hvis du tager udgangspunkt i 1971 således, at x er antal år efter 1971
og f(x) er antallet af transistorer pr. chip som en funktion af x
så har du punkterne:

(0,40000) og (21,4000000)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
22. januar 2014 af majsingym (Slettet)

#3
 

TAK!!!


Skriv et svar til: Hjælp! Eksponentialfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.