Kemi

enthalpi

01. november 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg har følgende reaktion:

CH3COOH + OH- -> CH3COO- + H2O

Nu skal jeg så beregne enthalpitilvæksten for reaktionen. Jeg skal beregne den teoretiske enthalpiændring. Dvs. efter data fra tabeller og ikke fra bøger.

jeg har beregnet det, men svaret undrer mig, så derfor vil jeg gerne have en til at regne det efter for mig.

Jeg søger altså delta-H, og bruger følgende formel:

delta-H = H(CH3COOH-) + H(H2O) - H(CH3COOH) - H(OH)

Er dette den korrekte måde at beregne det på. Vil i lige regne det efter. Til oplysning har jeg følgende data fra databogen:

H(CH3COOH)(aq) = -485,27
H(CH3COO-)(aq) = -485,6
H(H2O)(l) = -285,83
H(OH)(aq) = -299,99

Jeg får svaret til 13,83 kJ/mol. Dette undrer mig, for vi skulle også lave et eksperiment, hvor vi så også skal beregne enthalpitilvæksten. Og 13,83 betyder jo at reaktionen er endoterm, men jeg synes da at temperaturen steg under forsøget eller hvad??

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Såvidt jeg kan se har du også raget lidt uklar med formlen. Det skulle nok være:

deltaH=H(CH3COO-)+H(H2O)-H(CH3COOH)-H(OH-).

Jeg får -956,7kJ/mol. men af en eller anden grund regner man altid forkert med de termodynamiske opgaver!

Svar #2
01. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Kan du ikke lige skrive nogle detaljer med hvordan du får det. For den formel du giver mig, var også den jeg mente. Så kan du ikke lige skrive selve beregningen med parenteser m.m.

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Jeg bruger den formel jeg har skrevet. Du har skrevet den forkert op!

Svar #4
01. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg får stadig 13,83. Kan du ikke lige skrive selve beregningerne, for det kan jo være jeg skriver tallene forkert ind på lommeregneren.

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Jeg havde regnet forkert! sorry. jeg får det samme som dig! Så er det vel rigtigt.

Svar #6
01. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Men kan det passe. Tror du det er en endoterm reaktion?

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Normalt ville jeg sige nej, da det er en neutralisation. Men da vi begge får det samme må det jo egentligt være rigtigt. hvad får du i dit eksperiment.

Svar #8
01. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Det skal jeg først til at beregne i morgen. Men da har jeg egentlig også et spørgsmål, hvis du kan hjælpe.
1 M NaOH
1 M CH3COOH
Ved ækvivalenspunktet registreres følgende:

V-CH3COOH = 50 mL
V-NaOH = 50 mL
Delta-t = 5,4

Så vil jeg bruge

Delta-E = m * c * delta-t

og derefter

delta-h = - delta-E

c-værdien bruger jeg vands, da det er opløsningsmidlet. Delta-t giver sig selv. Men hvordan regner man massen ud.

Skal det være massen af NaOH, massen af CH3COOH eller massen af begge dele?

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Jeg sidder lige og kigger på en rapport jeg har lavet! Og er du sikker på at dine værdier OH- er rigtig. Jeg har i min rapport nemlig brugt værdien:

OH-=229,99kJ/mol

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Begge dele. Da det jo er dit system nu. 50 mL + 50 mL=100mL. Og du kan nok sætte densiteten lig med 1g/mL så svarer det til at det vejer 100g.

Svar #11
01. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg har lige tjekket efter i databogen - og du har ret. Det er jo den værdi. Så får man -56,17 og så er reaktionen jo exoterm. Tak for det.

Hvad med mit andet spørgsmål. Hvilken masse skal man bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Det har jeg også fået... og det er rigtigt!

Svar #13
01. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hvad så med det med massen? Hvordan beregner man massen. Hvilken masse skal jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #14
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Jeg har jo egentligt svaret på den(se længere oppe). Du skal bruge massen 100 g. Da den temperatur forøgelse der sker sker i hele væsken. Når de er blandet sammen kan du af gode grunde ikke adskille de to væsker!

Termodynamiske opgaver er noget af det mest svinske opgaver man kan regne. det er så nemt at regne forkert. Jeg tror at i halvdelen af de termodynamiske opgaver jeg har regnet har 50% været forkerte, dog med den rigtige metode. Godt at man næsten for fuldt point alligevel. Og når du først har regnet forkert, er det fandme svært at regne det rigtigt. Så vær systematisk fra start af!

Kan du ikke oprette dig som bruger Andreas?

Svar #15
01. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Jo, jeg opretter mig som bruger nu.

Mange tak for det.

Hvad er du egentlig doktor i???

Brugbart svar (0)

Svar #16
01. november 2003 af krelle (Slettet)

Jeg er ikke "doktor" sådan rigtigt, det er jeg først om 6-7-8 år! Det er bare en titel herinde. Du starter som praktikant og arbejder dig så op. såvidt jeg husker er man lektieguru til sidst...

Svar #17
12. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Kan jeg ikke få titlen som dum? Det er alle 1. g'ere :D

Skriv et svar til: enthalpi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.