Kemi

chlorid-indhold

19. november 2005 af onsunshine (Slettet)
Hej, vi har lavet sådan en forsøg hvor man skal bestemme chlorid-indholdet i saltvand. Jeg skal skrive nogen resultater ned som jeg ikke helt er sikker på. Her er noget af øvelsesvejledningen.

Med pipette overføres 10.0 mL af den fortyndede vandprøve til en ren 250 mL konisk kolbe. Tilsæt ca. 1 mL af kalciumchromat-opløsningen....

En burette spændes op i stativ. Sæt en tragt i buretten og fyld den med 0.100 M AgNO3.

Spørsmål:
Angiv vandets volumen. ? (mL)
Forbrugt volumen af AgNO3? (mL)

Jeg har skrevet ned i mit hæfte at vi har aflæst 12.6 mL på den der burette der. Det var når vi var færdig med at titrere.

Så må forbrugt volumen af AgNO3 være 12.6 ?

Hvad så med vandets volumen? Hvad snakker de om ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

altså vandets volumen, er du sikker på at det ikke er det vand du havde nede i bægerglasset? og volumet af forbrugt sølvnitrat er det du har puttet (titreret) ned ikolben... nråd du har disse oplysninger kan du så begynde at regne på selve opgaven!

Svar #2
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

det vil sige at det første er 10 mL mens det andet er 12.6 ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

ja men jeg ved så ikke med de 1 mL af kalciumchromat-opløsningen. ved dus elv hvad denne gør nytte for?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Kalciumchromat anvendes som indikator og skal ikke medregnes nogle steder.

Svar #5
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Okay...

Så er der et spørsmål mere.

- Beregn stofmængden af sølvnitrat og dermed af chlorid.

Vi kan beregne stofmængden af sølvnitrat ved brug af formlen: n=m/M.
Massen er 12.6 mL = 12.6 gram.
Den molare masse er: 107.9 g/mol + 14.01 g/mol + (16 g/mol * 3) = 169.91 g/mol.
Stofmængden bliver dermed: 12.6 gram / 169.91 g/mol= 0.07 mol.
Ved ækvivalenspunktet er stofmængden af sølvnitrat og chlorid den samme.
Derfor bliver stofmængden af chlorid også 0.07 mol.

Er dette rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Nej; den gælder jo kun for faste stoffer som du nok ved!

Du skal bruge n = c*V,

som gælder for beregning af stofmængder af stoffer i vandig opløsning!

Svar #7
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ja, men så skal jeg have c. Hvor er den ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Kan du huske hvad jeg skrev vedr. koncentration?

mol/L = M(molær)

Find så selv c(AgNO3) i dit indlæg...

Svar #9
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

er det 0.1 mol/L ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Ja.

Svar #11
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Så må det være sådan her:

Vi kan beregne stofmængden af sølvnitrat ved brug af formlen: n=c*V.
Volumen er 12.6 mL. Det omregner vi om til liter: 12.6 mL / 1000 = 0.0126 L.
Stofmængden bliver dermed: 0.1 mol/L * 0.0126 L = 0.00126 mol.
Ved ækvivalenspunktet er stofmængden af sølvnitrat og chlorid den samme.
Derfor bliver stofmængden af chlorid også 0.00126 mol.

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Stofmængden er korrekt, dog er det ikke chlorid men chloridioner. For at gøre det helt perfekt bør du opskrive den fældningsreaktion, som finder sted:

Ag+ + Cl- --> AgCl

Svar #13
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Okay.

- Bestem chlorids molarmasse og beregn massen af chlorid i vandprøven.

Molarmassen for chlorid er 35.45 g/mol.
For at beregne massen af chlorid i vandprøven bruger vi formlen: m=n*M.
Massen bliver dermed: 0.00126 mol * 35.45 g/mol = 0.04 gram.


Er det fint nok..?

Brugbart svar (0)

Svar #14
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Ja.

Svar #15
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Godt.

Så har jeg denne her:

OMregn massen af chlorid i vandprøven til natriumchlorid, NaCl.

For at svare på spørsmålet, hvad synes du så om ideen at opskrive en reaktionsskema der ser sådan ud:

NaCl --> Cl- + Na+
1 1 1
58.44 35.45 22.99
0.00126 0.00126 0.00126
0.07 0.04 0.03

Så bliver svaret 0.07 gram hvis man kan gøre det på den måde.

Hvad synes du ?

Brugbart svar (0)

Svar #16
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Det ser lidt uoverskueligt ud herinde men det er rigtigt nok. Husk enheder og flere cifre. Dog vil det være nok bare at opskrive reaktionen og så konkludere, at:

n(Na+)=n(NaOH)

m(NaOH) = n(NaOH)*M(NaOH)

Svar #17
19. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ja det kan jeg godt se, det ser ikke for flot ud her inde. Jeg ville ikke skrive flere endheder på herinde da det ville se helt umuligt ud. Men det er meget bedre inde i word.

- I det saltvands densitet sættes til 1.0 g/mL skal saltindhodet regnet som NaCl beregnes som masse %.

Er ikke helt sikker på hvad jeg skal gøre her.

Måske:

0.00126/0.074*100 = ?

Eller noget helt andet ?

Brugbart svar (0)

Svar #18
19. november 2005 af IBM (Slettet)

Du har titreret en 10,0mL fortyndet vandprøve. Står der noget om fortydelsesforholdet?

Hvis ikke, så vejer 10,0mL saltvand altså 10,0g, hvori I bestemte, at der var 0,073...g NaCl. Indholdet af NaCl i saltvandet i masse% er altså:

0,073...g/10,0g * 100% = 0,74%

Skriv et svar til: chlorid-indhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.