Matematik

Indekstal

26. januar 2014 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogen herinde der ved hvad det vil sige når man bliver spurgt om dette :

Tabellen viser den gennemsnitlige måndesløn for kummunalt ansatte;

År;                          1998                                   2003

Måndesløn               22066 kr.                            25708kr.

a) omregn tabellens oplysninger til indekstal med 1998 som basisår.

Nedstående tabel viser prisindeks for enfamiliehuse i perioden 1995-2003

År                 1995      1996     1997        1998          1999      2000      2001       2002      2003

Indekstal        100,0     110,9   123,5        134,4        143,7      153,0     162,0      168,1      173,3

b) Undersøg om måndeslønnen eller husprisen er vokset stærkest fra 1998-2003

Hvad betyder enfamilie huse??? og hvordan vil i gribe opgaven an? på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2014 af Hansijensen (Slettet)

Indekstallet er den procentvise ændring. Når 1998 vælges som basisår er indekstallet for 1998=100, for at finde indekstallet for 2003 skal du udregne hvor mange procent 25708 kr er større end 22066 kr.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er forkert at sige, at indekstallet er den procentvise ændring.

Indekstallet for en størrelse i et bestemt år med et basisår er defineret som

Indeks(år) = [ størrelse(år) / størrelse(basisår) ] · 100

a) Indekstallene med 1998 som basisår fås så ved at gange de viste indekstal med 100/134,4


Svar #3
26. januar 2014 af HFNU (Slettet)

Tak :) vil det så sige at indekstallet for 1998 er 116,5??


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når 1998 benyttes som basisår, er indekstallet for 1998 lig med 100 .


Svar #5
26. januar 2014 af HFNU (Slettet)

Jeg står lidt fast i spørgsmål b....??

Vil det sige at man skal prøve at regne den procentvise stigning ud??hvordan skal jeg helt gøre det


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Undersøg om måndeslønnen eller husprisen er vokset stærkest fra 1998-2003

Månedsløn

 22066 kr. i 1998 til  25708kr.

(25708-22066)/22066*100%=16,5%

Husleje

134,4 i 1998 til 173,3 i 2003

(173,3-134,4)/134,4*100%=28,9%

"Realløn:en løns værdi målt ud fra dens købekraft, dvs. hvad man reelt kan købe for den tager i modsætning til realindkomst udgangspunkt i timelønssatsen"

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=reall%C3%B8n&search=S%C3%B8g

I det tilfælde er reallønnen faldet, da b.la. huslejen er steget mere end i forhold til lønnen. 


Svar #7
26. januar 2014 af HFNU (Slettet)

Jeg forstår godt 1998 med at man skal dividerer 100 med 134,4 gange med 100=74,404 men hvordan kan jeg regne for 1995-1998? hvor det er basisåret 100.

altså indekstallene??


Svar #8
26. januar 2014 af HFNU (Slettet)

Tak for alle svar til b..... men jeg forstår bare ikke a endnu???


Skriv et svar til: Indekstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.