Kemi

Eddike

20. november 2005 af onsunshine (Slettet)
Formålet med forsøget er at bestemme eddikesyreindholdet i almindelig husholdningseddike (som regel ca. 5 % vol.)
Med en fuldpipette overføres 2.0 mL eddike til et bægerglas. Der tilsættes ca. 50 mL destilleret vand og nogle dråber indikator. Fx phenolphtalein som er farveløs i sur opløsning og rød i basisk opløsning. Derefter titreres med en 0.1 M NaOH opløsning, og forbruget af NaOH noteres. Titreringsreaktionen ser således ud:
CH3COOH + NaOH --> CH3COONa + H2O
Udfør forsøget.

1) Hvor mange mol NaOH er der anvendt?

Hvis jeg laver et skema over reaktionen får jeg det til 0.033 mol. Er det rigtigt?

Jeg regner først den molare masse for CH3COOH ud. Den er 60.05 g/mol
Så kender jeg jo at der bliver brugt 2.0 mL/gram CH3COOH. Derfor er det bare om at sige: 2/60.05=0.033 mol.

Hvis dette er rigtigt, så er det næste spørsmål: Hvormange mol syre er der neutraliseret?

Jamen, det hele bliver vel neutraliseret, så det må også være 0.033 mol ?

3) Hvor mange gram syre er der neutraliseret?

Igen... det hele bliver jo neutraliseret... så det må jo være de to gram man snakker om...? ikk...?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2005 af IBM (Slettet)

Suk; du har jo lært at beregne stofmængder før!

Først: Du skriver ikke, hvor mange mL NaOH I titrerede med, hvorfor du ikke kan bestemme stofmængden af tilsat NaOH.

Svar #2
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Jeg har skrevet V(NaOH)=19.35

Det må være det som du søger.

I nummer 1, skal jeg så bruge formlen n=V*c ?

Hvis jeg skal så må V være 19.35, men hvad er c ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2005 af IBM (Slettet)

Find en formel koncentration i det du har opskrevet...

Svar #4
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

n= 19.35 * 0.1 = 1.935 mol

Kan det være det ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2005 af IBM (Slettet)

1.935 mmol

Svar #6
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Hvad står mmol for ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2005 af IBM (Slettet)

millimol; som er enheden, når du anvender V = mL

Svar #8
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

OKay... så spørmål 2.

Der bruger jeg jo bare n=m/M

2.0/60.05=0.033 mol.

Eller skulle det laves anderledes ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2005 af IBM (Slettet)

Jf. reaktionsskemaet må der ved ækvivalenspunktet gælde, at n(NaOH)= n(CH3COOH)

n = m/M gælder jo ikke for stoffer i vandig opløsning!

Og desuden er der ikke 2,0g CH3COOH i prøven på 2mL; det meste er jo vand.

Svar #10
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Der gælder n(NaOH)= n(CH3COOH).
Derfor er der neutraliseret 1.935 mol syre.

Det må være sådan...?

Svar #11
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Så lyder spørmålet:

Hvor mange gram syre er der neutraliseret?

For at finde ud af hvor mange gram syre der er neutraliseret bruger vi fomlen m=n*M.
Den molare masse for CH3COOH er: 12.01+(1.008*3)+12.01+ (16*2)+1.008=60.05
Nu kan vi finde m= 1.935 mol * 60.05 = 116.2 gram.

Du siger at man ikke kan bruge den formel når vi snakker om væske, men jeg ved ikke hvad jeg ellers skal bruge for at finde m.

Svar #12
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Igen der lige har en ide til hvordan man kan udregne denne opgave...?

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. november 2005 af IBM (Slettet)

Du kunne ikke bruge m=n*M til at bestemme n(CH3COOH), idet du ikke kendte massen af CH3COOH. Nu kender du stofmængden og kan beregne massen. I din udregning af massen glemmer du, at du har 1,935mmol svarende til 0,001935mol. Massen af CH3COOH bliver altså 0,116...g

Svar #14
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ja det kommer også til at passe senere hen hvor jeg skal finde eddikesyreindholdet. Det får jeg til 5.53 % så det er ganske tæt på det rigtige tal. Kun ca. 10 % afvifgelse. Så jo det var det med at regne mmol om til mol... det var det som der skulle gøres. Uden det ville resultatet være helt hen i vejret.

Men stadigvæk... de spørger jo om hvor mange mol syre der er neutraliseret, og ikke hvor mange mmol.

Så jeg har svært ved at forstå at jeg skal angive resultatet i mmol.

Svar #15
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ja det kommer også til at passe senere hen hvor jeg skal finde eddikesyreindholdet. Det får jeg til 5.53 % så det er ganske tæt på det rigtige tal. Kun ca. 10 % afvifgelse. Så jo det var det med at regne mmol om til mol... det var det som der skulle gøres. Uden det ville resultatet være helt hen i vejret.

Men stadigvæk... de spørger jo om hvor mange mol syre der er neutraliseret, og ikke hvor mange mmol.

Så jeg har svært ved at forstå at jeg skal angive resultatet i mmol.

Svar #16
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Eller det behøvs jeg måske heller ikke...? Jeg kan vel bare dividere det med 1000 og afgive resultatet i mol i de første 2 spørsmål...?

Brugbart svar (0)

Svar #17
20. november 2005 af IBM (Slettet)

Ja, det kan du godt.

Uder forudsætning af at eddike har densiteten 1g/mL, får jeg masseprocenten 5,8%

Svar #18
20. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Det har den ikke. Der står i min bog at den er 1.05 g/mL så det må jeg gå ud fra... selvom ja... Dit er vel ligesårigtigt... har tjekket andre rapporter her inde.. de bruger også 1g/mL...

Skriv et svar til: Eddike

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.