Fysik

Magnetfelt

29. januar 2014 af mimok (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har et billede at et magnetfelt, hvor man ser to partikler udfører en cirkelbevægelse, dvs. vinkelret på feltlinjerne. Hvordan argmunterer jeg for, at det kan være en proton og en elektron?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2014 af mathon

de to partikler er påvirket
af Lorentskraften

                                        F = q · v x B
som for protonen
giver:
                                        Fp = e · v x B

som for elektronen
giver:
                                        Fe = -e · v x B = -Fp

så de modsatte påvirkningsretninger er i overnsstemmelse med det observerede.


Hvis de to partikler har samme hastighed
haves
                                        q · v · B = m·(v2/r)

                                                     v
                                         r = m --------
                                                   B · q

                     så
                                         re      me
                                       ----- = ----- ≈ 0,0005
                                         rp      mp

                            
                                        re ≈ 0,005·rp

                     dvs
                                Radius i elektronens cirkelbane er meget mindre end radius i protonens cirkelbane.
 

                               

                


Svar #2
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Tak!


Skriv et svar til: Magnetfelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.