Matematik

Lineæresammenhænge

30. januar 2014 af helenahansen1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået stillet denne opgave: 

Om en lineærsammenhæng gælder at dens graf går gennem punktet (-4,1/2), og når x-værdien øges med 16, så aftager y-værdien med 2.

Find ligningen for den lineære sammenhæng: 

Jeg ved, at jeg skal finde a og b, men jeg har jo kun dette punkt at gå ud fra altså x1=-4 og y1=1/2, hvordan finder jeg det andet punkt? 

På forhånd tak for hjælpen. :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt oplysningerne om, hvor meget y aftager, når x øges med 16, til at beregne hældningskoefficienten

a = Δy / Δx


Svar #2
30. januar 2014 af helenahansen1 (Slettet)

Så a=12/1,5 = ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, slet ikke. Jeg forstår ikke, hvordu fik det fra. Det er oplyst, at Δx = 16 resulterer i Δy = -2 .


Svar #4
30. januar 2014 af helenahansen1 (Slettet)

#1 Eller mente a=1,5/12 = 1/8 


Svar #5
30. januar 2014 af helenahansen1 (Slettet)

Så a = -(1/8) ???


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, den værdi er korrekt, men hvor kommer mellemregningen fra i #4?

Man får oplyst, at for Δx = 16 er Δy = -2 , så

a = Δy / Δx = -2/16 = -1/8 .


Svar #7
30. januar 2014 af helenahansen1 (Slettet)

#6 Fordi Δ er forskellen mellem de to x og y-værdier. Ved x er det: 16-4 =12 og ved y er det: 0,5-2 = -1,5


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det, du så beregner, er koordinatsættet for et andet punkt på linien. At forholdet mellem punktets y-koordinat og x-koordinat giver den rigtige værdi for hældningskoefficienten, skyldes den tilfældighed, at den rette linie går gennem begyndelsespunktet (0 , 0). Din metode kan ikke benyttes i almindelighed. Benyt metoden beskrevet i #6.


Svar #9
30. januar 2014 af helenahansen1 (Slettet)

Okay det skal jeg huske. Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Lineæresammenhænge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.