Matematik

1. ordens differentialligning

31. januar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Forestiller vi os en cylinderformet beholder med et hul i bunden, så angives det volumen ΔV, der ryger ud af hullet på følgende måde: ΔV = A · v(t) · Δt, hvor A er arealet af hullet, v(t) er vandets hastighed og Δt er ændringen af tiden.

Hvordan kan jeg overbevise mig selv, at den formel er korrekt?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

v(t)·Δt er den længde, som et tværsnit af vandet har bevæget sig i tiden Δt . Længden ganget med tværsnittets areal A er rumfanget af den bevægede vandmængde.


Svar #2
01. februar 2014 af Haxxeren

#1

Giver god mening.

Hvis vi nu definerer ΔV* = -B · Δh, som er den vandmængde i beholderen, der reduceres, hvor B er tværsnitsarealet af beholderen og Δh er ændringen af vandstandens højde.

Sætter man ΔV = ΔV*, så: Δh/Δt = -A/B · v(t).                                                                                          (1)

Det jeg ikke forstår er, at der nu kigges på en situation, hvor Δt går mod 0.

Det gør så (åbenbart), at (1) giver: (dh)/(dt) = -A/B · v(t).     

Hvordan kan Δh/Δt blive lig (dh)/(dt)? Hvad er finten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Δh/Δt er en differenskvotient for funktionen h(t), og den er uafhængig af Δt , så grænseværdien eksisterer for Δt gående mod 0. Denne grænseværdi er netop dh/dt .


Svar #4
01. februar 2014 af Haxxeren

#3

Super, tak.


Svar #5
01. februar 2014 af Haxxeren

#3

Hvad er det du mener med, at h(t) ikke er afhængig af Δt? Den er da en funktion af tiden.

Hvis nu hullets størrelse var mindre i forhold til strømningens tværsnit efter hullet, ville hastigheden af vandstrømmen stige eller falde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg skrev ikke, at h(t) ikke afhænger af Δt , men at dens differenskvotient Δh/Δt ikke afhænger af Δt . Δt er tilvæksten i tiden, ikke tiden t selv.


Svar #7
01. februar 2014 af Haxxeren

#6

Hvordan kan differenskvotienten ikke afhænge af Δt, når den står i nævneren i Δh/Δt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Højresiden af udtrykket Δh/Δt = -A/B · v(t) afhænger jo ikke af Δt . Derfor eksisterer grænseværdien.


Svar #9
01. februar 2014 af Haxxeren

#8

Okay, på den måde. Ellers ville Δt'erne gå ud med hinanden, hvis det var tilfældet.

Hvis v(t) = 0,6√(gh(t)), hvor g er tyngdeacceleration og h(t) er højden af vandstanden målt fra bunden af tanken, så står der: "The 'contraction factor' 0,6 was introduced because the stream has a smaller cross section than the area of the hole". Plejer man ikke at have en større hastighed, når et areal er mindre? Faktoren på 0,6 gør da hastigheden mindre.


Svar #10
01. februar 2014 af Haxxeren

#9

Fejl i formlen for v(t). Der skulle have stået: v(t) = 0,6√(2gh(t)).


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du bliver nødt til at formulere hele opgaven. Det er umuligt at komme med fyldestgørende svar på de bidder af sammenhængen, som du præsenterr,


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)


Svar #14
01. februar 2014 af Haxxeren

#13

Sådan som jeg forstår det, er faktoren ab jf. dit link lig 1, hvis der kun var et hul i bunden af tanken. Hvis nu der er et rør, der fortsætter efter hullet, bliver faktoren pludselig lig 0,6 og dermed gør gennemløbshastigheden mindre med en faktor på 0,6.

Ser vi på tanken fra oven og ned med et hul i bunden, så har strømningen da også samme diameter som hullet?


Skriv et svar til: 1. ordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.