Kemi

Protolysegrad

01. februar 2014 af asdfghjks (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg har opløst syren CH3COOH i vand, og derefter beregnet protolyse graden. Den giver 0.01148153621 - er det 1,15% ? Og i så fald, vil det så sige, at KUN 1,15% af syren er omdannet til den korresponderende base? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2014 af mathon

          To gange JA.


Svar #2
01. februar 2014 af asdfghjks (Slettet)

Synes du at nedenstående (vædhæftet) ser fornuftigt ud, eller er jeg helt galt på den? 


Svar #3
01. februar 2014 af asdfghjks (Slettet)

Burde Ks-værdien ikke også være konstant, ligemeget hvilke koncentrationer (0,100, 0,0100 og 0,00100) der er? Fordi det er min ikke :((


Svar #4
01. februar 2014 af asdfghjks (Slettet)

:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2014 af mathon

sammenhængen er

                                c · α2
                              --------  = Ks
                               1 - α

hvoraf
                              c·α2 + Ks·α - Ks = 0          0 < α < 1
                      
                                      -Ks + √(Ks2 + 4·Ks·c)
                              α = -----------------------------            Ks = 10-pKs
                                                  2c

som for c = 0,1 M
er:


                                      -10-4,76 + √(Ks10-9,52 + 4·10-4,76·0,1)
                              α = -------------------------------------------------   =  0,00131 = 0,13%      
                                                            2·0,1

                              [H3O+] = α·c = 10-pKs = 0,00131·0,1 = 0,000131 M

                             

                               


Svar #6
01. februar 2014 af asdfghjks (Slettet)

Det forstår jeg ikke.. Burde protolysegraden ikke være den samme, ligemeget hvilken formel der bruges? :o


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2014 af mathon

rettelse

som for c = 0,1 M
er:


                                      -10-4,76 + √(10-9,52 + 4·10-4,76·0,1)
                              α = -------------------------------------------------   =  0,0131 = 1,3%      
                                                            2·0,1

                              [H3O+] = α·c = 10-pKs = 0,0131·0,1 = 0,00131 M

som for c = 0,01 M
er:


                                      -10-4,76 + √(10-9,52 + 4·10-4,76·0,01)
                              α = -------------------------------------------------   =  0,040827 = 4,1%      
                                                            2·0,01

                              [H3O+] = α·c = 10-pKs = 0,040827·0,01 = 4,1·10-4 M

som for c = 0,001 M
er:


                                      -10-4,76 + √(10-9,52 + 4·10-4,76·0,001)
                              α = -------------------------------------------------   =  0,123423 = 12,3%      
                                                            2·0,001

                              [H3O+] = α·c = 10-pKs = 0,123423·0,001 = 1,2·10-4 M


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2014 af mathon

Syrens formelle koncentration c og protolysegraden α
er forbundet ved
Ostwalds fortyndingslov:

                                         α2              
                                 c • -------- = Ks      (som selvfølgelig er konstant)
                                       1 - α

Heraf ses, at når c mindskes, øges α (da tælleren øges og nævneren mindskes) og omvendt.

             


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2014 af mathon

 I stærkt surt miljø er CH3COOH næsten ikke protolyseret.


Skriv et svar til: Protolysegrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.