Matematik

Andengradsligning

02. februar 2014 af sandrak97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har virkelig svært ved disse to andengradsligninger, hjælp hastes!  

Opgave 1:

-(ln*x)^2+3ln*x-2=0

Opgave 2:

-e^2x+2x^x-1=0

Tusinde mange tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2014 af Therk

Hvad mener du med ln*x?


Svar #2
02. februar 2014 af sandrak97 (Slettet)

Ups, der skulle bare have stået. :-)

-(ln x)^2+3ln x-2=0


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2014 af Therk

Til opgave 1: Lad ln(x)=y. Substitutér ln(x) med y og løs ligningen. Du finder dit resultat ved ey = x.


Svar #4
02. februar 2014 af sandrak97 (Slettet)

Okay det forstod jeg intet af... :-/ Er det muligt for dig at løse den? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2014 af Therk

Haha, undskyld. Jeg prøver igen. I stedet for at skrive ln(x) så skriv y. Dvs. du skal løse ligningen -y2 + 3y - 2 = 0.

Når du har løst den ligning, får du 2 værdier af y. Nu skal du finde ud af, hvad x skal være for at ln(x) = y, dvs. du skal isolere x, så

x = ey.

Indsæt dine to y'er i den ligning og du har dine løsninger.


Svar #6
02. februar 2014 af sandrak97 (Slettet)

Okay jeg må virkelig virkelig være dum... For forstår intet af det der... :-/
Nu er det nok for meget at forlange, men kan du opstille den med mellemregninger og alt det hejs? ... :( 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2014 af Therk

Start med at løse andengradsligningen

-y2 + 3y - 2 = 0.

Hvad får du?


Svar #8
02. februar 2014 af sandrak97 (Slettet)

Kan virkelig ikke finde ud af andengradsligninger, derfor jeg bare spurgte efter hvordan du gjorde med mellemregningerne, det er meget nemmere at forstå på den måde... :-/


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2014 af Therk

Aha. Det skulle du bare have sagt! :)

For at finde løsningerne til en andengradsligning skal vi bruge den kvadratiske formel:

Du har, at a = -1, b = 3 og c = -2 i din ligning. Symbolet ± betyder, at der er to løsninger: Først regner du ligningen, hvor der står plus, og derefter regner du den igen med minus.

Jeg fik den ene løsning til 1. Hvad fik du den anden til?


Svar #10
02. februar 2014 af sandrak97 (Slettet)

Det kan ikke passe, da svarene skal være x= e^2 eller x=e... :-(


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Opg 1 er en 2.-gradsligning i ln(x):

-(ln(x))2 + 3·ln(x) - 2 = 0 , x > 0 ,      gang med -1:

(ln(x))2 - 3·ln(x) + 2 = 0 , faktoriser

(ln(x) -1) ·(ln(x) -2) = 0 , benyt nu nulreglen

ln(x) -1 = 0  ∨  ln(x) -2 , dvs.

ln(x) = 1  ∨  ln(x) = 2 , eller

x = e  ∨  x = e2 .

Hvis Opg 2 korrekt er

-e2x + 2ex -1 = 0

er det tilsvarende en 2.-gradsligning i ex . Venstresiden er her minus kvadratet på en 2-leddet størrelse.


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.