Kemi

Hjælp. Sro kemi

02. februar 2014 af szusee - Niveau: C-niveau

Hej, jeg skal skrive sro og har kemi og matematik. Jeg fatter ikke kemi delen :(

Vi har lavet et forsøg, hvor vi ha blandet 10 mL 1M KBR, 10mL 2M HCl og 80 mL vand.

1. Ud fra reaktionsblandingernes sammensætning beregnes startkoncentrationen af Br-,BrO3- og H+. og der redegøres for, at bromationen er i underskud og dermed bestemmende for, hvor meget dibrom der kan dannes.

Hvordan gør jeg det ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2014 af 012343210

Det lyder som om du har med følgende reaktion at gøre:

BrO3- + 5 Br- + 6 HCl. 3 Br2 + 6 Cl- + 3 H2O

Og så mangler der lidt en kilde til din kilde til din bromat. Er du sikker på at i ikke tilsatte andet en KBr og HCl? - For det giver ingen reaktion kun med de 2...


Svar #2
03. februar 2014 af szusee

jo jeg glemte denne 5 mL 0,02M KBrO3


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2014 af 012343210

Du regner molmængerne for de 3 reaktanter: C=n/V <- herved skulle du gerne kunne se at bromaten er i underskud i henhold til reaktionsligningen.

Derefter ved du i forhold til reaktionsskemaet at for hver stofmængde bromat dannes der 3 gange så meget brom...

Prøv at komme med et bud på udregningerne, så skal jeg nok tjekke efter:)


Svar #4
03. februar 2014 af szusee

Tusind tak :)..

Her er mit bud:

c(KBr)=1/0,001=100 mol/L

c(HCl)=2/0,01=200 mol/L

c(KBr3)=0,02/0,005=4 mol/L

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2014 af 012343210

a)

Det tyder ikke på at være helt rigtigt...

n(KBr) <- stofmængden = C(KBr) <- koncentrationen * V(KBr) <- volumen af den reaktant

n(KBr)= 1M * 0,01L = 0,01mol

n(HCl)= 2M * 0,01L = 0,02mol

n(KBrO3)= 0,02M * 0,005L = 0,0001mol

Hvis vi så kigger på reaktionen og de startmolmængder vi har regnet. Og vi så antager at at bromaten reagere. så kan vi se at der stadig er noget af de andre tilbage:

                 BrO3-        +        5 Br-         +       6 HCl.       ->       3 Br2         +         6 Cl-        +      3 H2O

n_start       0,0001mol         0,01mol               0,02mol               0 mol                   0 mol

n_slut           0 mol       0,01-0,0001*5mol    0,02-0,0001*6mol  0,0001*3mol       0,0001*6mol  

n_slut           0 mol            0,0095mol           0,0194mol           0,0003mol            0,0006mol  

Altså er det bevist at det er bromat der er den begrænsende reaktant.

b) du skal også finde start koncentrationerne. Eftersom du har blandet en masse små slatter finder vi først det nye samlede volumen:

V_total=10ml+10ml+80ml+5ml=105ml=0,105l

Herefter regner vi koncetrationerne med det nye volumen og stofmængderne vi har fundet tidligere (ikke "n_slut", men "n_start")

C(Br-)=n(KBr)/V_total= 0,0001mol/0,105l = 9,52*10^-4M

C(BrO3-)=n(KBrO3)/V_total= 0,01mol/0,105l = 0,0952M

C(H+)=n(HCl)/V_total= 0,02mol/0,105l = 0,190M

c) Du skal bestemme hvor meget dibrom der kan dannes. Det har jeg faktisk allerede bestemt hvis du kigger på reaktionen. Der står der at der bliver dannet 0,0003mol dibrom;)

Tror jeg kom igennem det hele nu;)


Svar #6
03. februar 2014 af szusee

Wow, mange tak skal du have :)
 


Skriv et svar til: Hjælp. Sro kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.