Psykologi

jeg/vi kultur

03. februar 2014 af Elifaydogdu (Slettet) - Niveau: B-niveau
Nogle der har noget om jeg og vi kultur? Ved i eventuelt, hvem der står for teorien? Skal bruge det til min SSO, som skal afleveres på fredag. Tak på forhånd :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2014 af 123434

Jeg-kultur/individualistisk kultur

Vi-kultur/kollektivistisk kultur

"Langsomt, men sikkert er det sket. Lærerne er gået fra en 'jeg-kultur' til en 'vi-kultur'. Det var i hvert fald vurderingen i det fokusgruppeinterview, som i forbindelse med evalueringen af projekt F2000 blev holdt med en gruppe folkeskolelærere. Der var stor skepsis over for teamsamarbejdet i starten, men efterhånden er det blevet mere naturligt for lærerne at tilsidesætte deres egne individuelle behov og tænke mere på hele lærergruppen, for eksempel når det handler om at dygtiggøre sig. De er blevet bedre til at udnytte hinandens kompetencer og erfaringer, til at drage ud og lære nyt hver for sig og vende tilbage og dele erfaringerne med kollegerne."

Individualistisk og kollektivistisk kultur

"Beskriver hvorvidt folk opfatter sig selv som individ eller som medlem af en gruppe. I en individualistisk kultur (som ofte er vestlige lande som USA og Danmark) tænker folk på egne ønsker og mål frem for gruppens. I en kollektivistisk kultur (som fx Kina) går gruppens ønsker og mål forud for individets. Gruppen kan være familien, arbejdspladsen, landsbyen eller hele nationen. I den individualistiske kultur kan familiens interesser også være vigtige for individet, men her er det som oftest kernefamilien, hvorimod det i den kollektivistiske kultur er det man kalder "den udvidede familie", der altså består af fjernere slægtninge, som fx onkler og tanter, men også personer, som man ikke er i familie med, som fx kolleger og klassekammerater. I den individualistiske kultur spiller staten en tilbagetrukket rolle, hvorimod den i den kollektivistiske kultur spiller en central rolle."

http://www.folkeskolen.dk/9453/laererne-har-naaet-en-vi-kultur

http://da.wikipedia.org/wiki/Geert_Hofstede


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2014 af c7j11 (Slettet)

Min samfundsfagslærer sagde engang:
"I Danmark har vi et 'jeg-kultur' og i USA har de et 'vi-kultur'." Dette skyldes historien bag de to lande. USA er jo et forholdsvis nyt land uden meget historie at holde på, derfor holder de på fællesskabet. Danmark har derimod eksisteret længe og har derfor historie nok.

Jeg ved ikke, men USA har altså et 'vi-kultur' trods liberalismen. Brug evt. De forskellige taler af USA's præsidenter som belæg. De nævner til America som et fællesskab og ordet 'We' bliver hyppigt brugt.

Skriv et svar til: jeg/vi kultur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.