Kemi

Opløselighedsprodukt

04. februar 2014 af chemie (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :) jeg har vedhæftet opgaveformuleringen og har problemer med hvordan jeg ska gribe det an.

Jeg har forsøgt at beregne de nye koncentrationer af stofferne, men ved ikke om det er meningen.

[Ba2+] = 2,0 · 10-3 M 

[SO42-] = 1 · 10-3 M

Skal det ses i forhold til commom ion effekt eller skal jeg sammenligne ligevægtskonstanten med opløselighedskonstanten?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2014 af mathon

          Skærmbillede 2014-02-04 kl. 22.53.55.png

        Blandingskoncentrationer:
                                 8,0 mL bliver til 10 mL dvs med fortyndingsfaktor f1 = 10/8 = 1,25
                                 2,0 mL bliver til 10 mL dvs med fortyndingsfaktor f2 = 10/2 = 5

            formelle blandingskoncentrationer:

                                 c(BaNO3)bl = (2,0·10-4 M) / f1 = (2,0·10-4 M) / 1,25 = 1,6·10-4 M

                                 c(Li2SO4)bl = (5,0·10-4 M) / f2 = (5,0·10-4 M) / 5 = 1,0·10-4 M

            hvoraf
                                 [Ba2+]bl = 1,6·10-4 M

                                 [SO42-]bl = 1,0·10-4 M

            dvs
                                 [Ba2+] • [SO42-] = (1,6·10-4 M) • (1,0·10-4 M) = 1,6·10-8 M2 > L(BaSO4) = 1,5·10-9 M2

.

                    Da ionproduktet overstiger opløselighedsproduktet, udfældes der BaSO4 (s).


Svar #2
05. februar 2014 af chemie (Slettet)

tusind tak!


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.