Kemi

elektrokemi

06. februar 2014 af beli96 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP, 

Har brug for hjælp til disse småopgaver, da jeg ikke kan regne dem ud. De er til min SRO og ville være superglad hvis i kunne svare på dem dem hurtigst muligt da jeg skal aflevere imorgen.

Spændingen over elektrolysecellen vil typisk være 4,0 volt

Beregn energiforbruget ved rensning af 1,00 kg kobber.

Beregn ud fra prisen på elektrisk energi hvor meget det koster at rense 1,00 kg kobber

Sammenlign med prisen på Kobber


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2014 af mathon

               m = Ä · q


                        M
              m = ------- · q
                      z · F

                                   63,546 g/mol  
              1000 g = ------------------------ · q
                               2 · 96485 C/mol

               q = 3,03637·106 C

    anvendt elektrisk energi til udfældelse af 1 kg kobber

               E = q · U = (3,03637·106 C) · (4,0 V) = (3,03637·106 C) · (4,0 J/C) = 1,21468·107 J = 3,374 kWh

     Hvis prisen på 1 kWh er 1,50 kr:

               Pris = (3,374 kWh) · (1,50 kr/kWh) = 5,06 kr
 

    Kobberprisen per kg er ca 39 kr.


Svar #2
06. februar 2014 af beli96 (Slettet)

#1 Tusind tak skal du have Mathon! Men har et par spørgsmål. Hvad betyder det der mærkelige A i formlen? Og hvorfor skriver du m=.. ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2014 af mathon

detaljer:

         Der skal  z  elektroner til at udskille ét atom af en kat-ion med den numeriske ladning  z.
         Der skal  z•NA  elektroner til at udskille ét mol af en kat-ion med den numeriske ladning z.

         Der skal  ladningen  z•e  Coulomb til at udskille ét atom af en kat-ion med den numeriske ladning  z.
         Der skal  ladningen z•NA•e  Coulomb til at udskille ét mol af en kat-ion med den numeriske ladning z.

             Faradays tal    F = NA•e = 96485,3 C/mol
hvoraf
         Der skal  ladningen z•F  Coulomb til at udskille ét mol af en kat-ion med den numeriske ladning z.

antal udskilte mol
beregnes af:

                                  n = Q/(z•F)

antal udskilte g
beregnes af:
                                  m = Q/(z•F) • M
hvoraf
                                            M
                                  m = ------- • Q
                                          z · F

                                  m = Ä • Q                 hvor Ä = M/(z·F) = m/Q

  kaldes det elektrokemiske ækvivalent dvs forholdet mellem den ved katoden udskilte masse og ladningen
  gennem elektrolytten.


Skriv et svar til: elektrokemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.