Matematik

Hjælp til procentregning

07. februar 2014 af JonesJones (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej kære venner

Sidder og bøvler med følgende 2 opgaver:

OPGAVE 1
Et beløb tillægges 25% moms og er inkl. moms 250 kr. Hvad er beløbet uden moms?
Forklar hvorfor man ikke får beløbet ekskl. moms ved at gange de 250 kr. med faktoren 0,75.


I min verden ville det jo være så enkelt at trække 25% fra de 250 kr, således at vi lander på 187,5:
250 (1 - 0,25) = 187,5 kr.  

Troede jeg havde styr på den ind til jeg læser spørgsmål spørgsmål 2 (Forklar hvorfor man ikke får beløbet ekskl. moms ved at gange de 250 kr. med faktoren 0,75.)

Trode den var så enkel indtil jeg læste dette.
Hvis nogen ønsker at forklare og dermed hjælpe bedes I gøre det så letforståeligt som overhovedet muligt, da matematik ikke er min stærke siden og jeg bliver forvirret over ingenting. Så forklar venligst som I ville gøre til en lille dreng :D Haha, på forhånd tak!


OPGAVE 2
En pris stiger først 20% og falder så 25% til en slutværdi på 360 kr.
Hvad var den oprindelige pris.


Her får jeg forklaret mange ting på en gang på en rodet måde, (føler jeg) hvilket forvirre mig.
Jeg ville gribe dette an således:
360 er udgangspunktet og hertil vil jeg lægge 25%
 360 (1+0,25) = 450
Dette beløb vil jeg nu trække 20 fra. Altså 450 - 20%
450 (1-0,2) = 360 (Satme om ike jeg lander på samme resultat som det oprindelige beløb? HVORFOR? :(

Jeg ved resultat giver 400 og har fundet denne udregning:

Regn baglæns.
Først regner du ud, hvad den kostede før den faldt 25 %. Du tager derfor de 360 kr. og deler med 75 - så har du 1 %. derefter ganger du med 100, så har du "før"-prisen.
Før-prisen svarer til 120 % af startprisen - derfor deler du før-prisen med 120 og ganger med 100.
Altså: 360:75x100=480 kr.
480:120X100=400 kr.
Startprisen er altså 400 kr.
Den stiger så med 20% (=1/5) = 80 kr. til 480 kr, hvorefter den falder med 25% (=1/4) = 120 kr. , så nu koster den 360 kr


Desværre er den ikke forståelig nok for mig. Processen giver ingen mening i mit hoved. Jeg kan sagtens tage selve metoden/formlen og bruge den i andre sammenhænge, men føler det vil være at snydde mig selv, da jeg stadig ikke forstår selve processen?

Kan nogen mon hjælpe og forklare mig følgende 2 opgaver på så let forståeligt et sprog som overhovedet muligt?

På forhånd mange tak!
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2014 af mathon

OPGAVE 1
                        B·1,25 = 250

                        B = 250·1,25 -1 = 250·0,80 = 200

generelt:
                        Pinc = Pexc • 1,25

                        Pexc = Pinc • 0,80

                        moms = Pexc • 0,25  ⇔  Pexc = moms • 4

                        moms = Pinc • 0,20  ⇔  Pinc = moms • 5


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2014 af mathon

OPGAVE 2
                       B·1,20·0,75 = 360

                       B = 360·1,20-1·0,75 -1 = 400


Svar #3
07. februar 2014 af JonesJones (Slettet)

Mathon

Tak for dit forsøg på at hjælpe. Du lyder til at have forstand på det, men desværre fanger jeg intet af dette du skriver ;)
Det du skriver kunne lige så vel være med kinesiske tegn, - det er fuldstændig sort for mig ;)
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2014 af mathon

                    indeks inc betyder blot inclusive

                    indeks exc betyder blot exclusive


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2014 af mathon

    Forståelse kan vi ikke servere. Den må hver enkelt tilkæmpe sig.
    Men vi kan i heldigste fald være erkendelsesforløsere.

    Prøv at forstå:
                             når noget stiger med p% = p·10-2 = r
                             haves
                                            Befter = Bfør·(1+r)
                                 og
                                            Bfør = Befter /(1+r) = Befter·(1+r)-1

   Så er det muligt at anvende forholdsregning.
                                  
                        
                           


Skriv et svar til: Hjælp til procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.