Fysik

Serie eller parallelforbindelse?

08. februar 2014 af smileyfaces (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, hvordan afgør jeg om dioderne sidder i parallel - eller serieforbindelse? 
Mine eneste oplysninger er forskelle I og U samt spektre over lysdioden. 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2014 af hesch (Slettet)

Hvad mener du med "spektre". Er det UI-karakteristikker ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. februar 2014 af hesch (Slettet)

Jeg spørger på en anden måde:  Har du en UI-karakteristik for de anvendte dioder ?

Lysdioder "ved" ikke om de sidder i parallel eller i serie, og udsender derfor ikke forskellige  lysspektre ved en given strøm/spænding, som følge af koblingsmåden. Men du kan måle forskelle i spændingsfald ved en given strøm, og kan afgøre koblingsmåden ud fra UI-karakteristikken.

Du kan også "ohme" dem og finde ud af, hvordan tingene hænger sammen.


Svar #3
10. februar 2014 af smileyfaces (Slettet)

Ja det er UI-karakteristikker :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2014 af hesch (Slettet)

Karakteristikken kan så se således ud  (eksempel):

https://www.google.dk/search?q=diode+karakteristik&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W2P5UoG-H8HNygPWlYFg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=598#facrc=_&imgrc=NEouHpEqDg2EcM%253A%3BDqmbfNG91XyQFM%3Bhttp%253A%252F%252Fmedia.studieportalen.dk%252Fforums%252Ffiles%252F1310456.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.studieportalen.dk%252Fforums%252FShowFile.aspx%253Fid%253D1310456%3B917%3B611

Lad os sige, at du måler  I = 0,2A  og  U = 0,82V, så har du en paralleforbindelse, fordi du af kurven kan aflæse et arbejdspunkt, der hedder  ( 0,82V ; 0,1A ). De 0,1A er strømmen pr. diode.

Sidder de i serie vil du måle  I = 0,2A  og  U = 1,68V, fordi du af kurven kan aflæse et arbejdspunkt, der hedder:

( 0,84V ; 0,2A ).  De 0,84V er spændingsfaldet pr. diode, derfor måler du 0,84V*2 = 1,68V.

Du skal være opmærksom på, at disse spændingsfald kan svinge lidt med temperaturen, for den pågældende diode. Men målingerne ved serie hhv. parallel er jo ret forskellige.


Skriv et svar til: Serie eller parallelforbindelse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.