Tysk

Hvornår er det dativ?

09. februar 2014 af Marja321 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej derude :D

Jeg bliver lidt i tvivl, fordi jeg mener, at min tysklærer har sagt, at der skal være akkusativ i en sætning, før der kan være dativ.

Men hvis man har en sætning, der hedder: "Han hader hende", ville jeg umiddelbart tænke, at hende er dativ, fordi: "hvem hader han =hende", men står hende i akkusativ eller dativ ("Er hasst sie" eller "er hasst ihr")?

-På forhånd tak for hjælpen ;D


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2014 af Tyskfødt (Slettet)

Er hasst sie = akkusativ

Visse tyske verber kræver dativ.  Et udvalg:

Ich danke dir, er diente seinem Vaterland, er folgte ihr in das Zimmer, der Vater gratulierte dem Sohn zur bestandenen Prüfung,  ich bin einem Polizisten begegnet, das Kleid steht ( = klæde) dir, ich traue (= stole på) dir nicht,  kannst du mir helfen?

gefallen, gehorchen, drohen,imponieren, nützen, schaden,entkommen,glauben, schmecken


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2014 af Tyrael (Slettet)

#0

På tysk er der dativ, når:
- det ligger i verbets valens (de såkaldte intransitive verber, minus kopulaverber); Tyskfødt har angivet langt de vigtigste af dem i #1.
- ordet står som datiovobjekt (hensynsled)
- ordet er styrelsen for en præposition, der fordrer dativ (aus, beit, mit, nach, seit, von, zu m.fl. og 'tvivlspræpositionerne'). 

Det er ikke korrekt, når din tysklærer siger, der altid skal være et akkusativobjekt i en sætning, "før der kan være dativ." (#0) 

Fx i sætningerne:
da. "Jeg hjælper ham gerne"                  ty. "Ich helfe ihm gerne"

er der intet akkusativobjekt - derimod ligger det i verbets valens, at der er et datiovobjekt (populært sagt: 'Verbet helfen "tager" dativ'). 

Jeg håber, det kastede lidt lys over problematikken.


Svar #3
10. februar 2014 af Marja321 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen begge to :)

Skriv et svar til: Hvornår er det dativ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.