Matematik

Grafisk ligning

10. februar 2014 af Nødden82 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har et spørgmål, hvor jeg skal opstille en ligning ud fra nogle kriterier. Spørgsmålet, lyder som dette:

To firmaer tilbyder levering af sand.

Firma 1: 1.280 kr. pr. m3

Firma 2: 900 kr. pr. m3 plus 950 kr. for levering af sandet

Hvor meget sand skal man købe for, at Firma 2's tilbud er bedst? 

Hvad er den bedste måde og sætte det op, så jeg kan løse ligningen grafisk???


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2014 af PeterValberg

Det drejer sig om lineære funktioner efter modelen y=ax+b
opstil funktionsudtrykkene for hvert firma:

f1(x) = 1280x
f2(x) = 900x + 950

hvor x er antallet af m3 sand, der skal leveres.

Indtegn begge funktionsudtryk i samme koordinatsystem.
Beregn eller aflæs skæringspunktet mellem graferne, hvilket giver dig
den mængde sand x, hvor prisen y er den samme 
for begge firmaer.

Af graferne skulle gerne fremgå, hvilket firma, der er dyrest før og efter dette
skæringspunkt og demed svaret på opgaven

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
10. februar 2014 af Nødden82 (Slettet)

Tak, det var også sådan jeg selv ville mene jeg skulle gøre det. Jeg kan bare ikke få det til at passe med facit.


Skriv et svar til: Grafisk ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.