Matematik

SSO, hjælp til IT Nspire

11. februar 2014 af rikkemarie82 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej...

Jeg sidder og skriver SSO i matematik og er desværre løbet ind i problemer med at tegne en graf.

Jeg bruger IT Nspire cas på computer, men har problemer med at tegne grafen for ligningen y^2 - x^2 = 0. Jeg har sådan set bare erstattet 0'et med f(x) og skrevet funktionsudtrukket i graf delen. Det virker som om den tegner grafen, men den er ikke synlig. Denne problematik har jeg oplevet før og har løst ved hjælp af den forskellige zoom værktøjer, men denne gang er der intet der hjælper.

Er der nogen der sidder med et godt råd eller to?

Håber virkelig på hjælp...


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du skal udtrykke y som funktion af x.

y2 - x2 = 0

er ensbetydende med

(y+x)(y-x) = 0 , dvs

y = ±x .

Løsningskurven er altså de to rette linier med ligningerne y = x og y = -x .

Se også din tidligere tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1442560


Svar #2
11. februar 2014 af rikkemarie82 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, igen...

Lige præcis denne metode har jeg også anvendt. :-) Jeg prøvede kun det andet for at tjekke mig selv og mine resultater, så det er jo bare alletiders at det er rigtigt. :-)


Svar #3
13. februar 2014 af rikkemarie82 (Slettet)

Hej igen

Der er nu opstået endnu et spørgsmål i forbindelse med min SSO.

I opgave har jeg fået stille opgaven at differentiere ligningen y^2-x^2=0. Det har jeg gjort og får resultatet dy/dx = y/x. Efterfølgende skal jeg sammenligne med moderne metoder. Det er her jeg tidligere spurgte om hjælp til at "oversætte" ligningen y^2-x^2=0 til et funktions udtryk.

Min undren går på at jeg med moderne notation får et negativt og et positivt resultat, mens jeg med Leibniz notation kun får et positivt. Skyldes dette "oversættelsen" til det moderne funktions udtryk, eller er der en anden forklaring?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis y = x, er dy/dx = 1 = y/x .

Hvis y = -x, er dy/dx = -1 = y/x . For begge grene er dy/dx = y/x .


Skriv et svar til: SSO, hjælp til IT Nspire

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.