Matematik

Logaritmefunktioner

12. februar 2014 af marcomajland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Har lidt problemer med logaritmefunktioner.

Er indforstået med, at logaritmefunktionen er invers til eksponential funktionen, samt de tre logaritmeregneregler.

Forstår bare ikke helt den dybere mening med, at log(10) = 1, log(5) = 0.69, osv.?

Hvis jeg skal løse en ligning som log(x^2) = 2 går det også galt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at log(10) = 1 fordi 10 er basen for 10-talslogaritmen log().

Benyt en regneregel for logaritmer til at løse ligningen

log(x2) = 2·log(x) = 2 .

Løs nu denne ligning .


Svar #2
12. februar 2014 af marcomajland (Slettet)

Ligningen bliver altså:

log(x) = 1

10^log(x) = log(1)

x = log(1)

x = 0

Eller har jeg misforstået noget?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. februar 2014 af mathon

                       log(x2) = 2·log(x) = 2

                                     log(x) = 1

                                     x = 10


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. februar 2014 af peter lind

Ja det jar du. Du får x=10log(x) = 10Log(1)


Svar #5
12. februar 2014 af marcomajland (Slettet)

Kan godt se hvad jeg gjorde forkert, og x = 10 fordi 10^1 = 10?


Svar #6
12. februar 2014 af marcomajland (Slettet)

Så hvis jeg omskriver

log(x) = 1

til

10^log(x) = 10^log(1)

skal det ske på begge sider af lighedstegnet?


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja. Man skal altid udføre den samme operation på begge sider af lighedstegnet, ellers mister ligningen sin gyldighed.


Svar #8
12. februar 2014 af marcomajland (Slettet)

Tak for hjælpen allesammen, forstår det nu. :)


Svar #9
12. februar 2014 af marcomajland (Slettet)

Har et kort supplerende spørgsmål!

Hvis jeg tager logaritmen på "begge sider af lighedstegnet", skal dette så gøres på alle led/alle faktorer?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man tager logaritmen af hele venstresiden, der kommer i en parentes inde i logartimen,

og af hele højresiden, der kommer i en parentes inde i logaritmen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. februar 2014 af mathon


                      log(a • b • c •.......) = log(a) + log(b) + log(c) +.......

                      log(a + b + c +.......)      der gælder ingen regel for logaritmen til en flerleddet størrelse!

men
                      10a + b + c +....... = 10a • 10b • 10c •..........


Svar #12
12. februar 2014 af marcomajland (Slettet)

 
#10

#9

Man tager logaritmen af hele venstresiden, der kommer i en parentes inde i logartimen,

og af hele højresiden, der kommer i en parentes inde i logaritmen.

8-0,987^x = 2

Tager log på begge sider af lighedstegnet

log(8-0,987^x) = log(2)

Bruger 3. logaritmeregneregel og trækker x ud af parentesen

x log(8-0,987) = log(2)

x log(7,013) = log(2)

x = log(2)/log(7,013)

Bruger lommeregner til resten.

Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. februar 2014 af mathon

                     8 - 0,987x = 2

                     8 - 2 = 0,987x

                     6 = 0,987x

                     log(6) = log(0,987)·x

                     x = log(6) / log(0,987) = -136,93


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, du skal først isolere faktoren med eksponenten på den ene side

0,987x = 8-2 = 6

hvorefter man kan tage log() på hver side.

Man kan ikke gøre som du gør det.


Svar #15
12. februar 2014 af marcomajland (Slettet)

#13

                     8 - 0,987x = 2

                     8 - 2 = 0,987x

                     6 = 0,987x

                     log(6) = log(0,987)·x

                     x = log(6) / log(0,987)

Forstår det nu. Mange tak for hjælpen! Fantastisk med så mange engagerede matematikere der er klar hvis der er brug for hjælp! :D


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. februar 2014 af mathon

Du har af ovenstående faglige fejltagelser formodentlig indset,
at det er tilrådeligt at repetere bla.:
                             
                        log(a·b) = log(a) + log(b)        a,b > 0

                        log(a/b) = log(a) - log(b)

                        log(ab) = b·log(a)

                        log(10n) = n

                        log(a) < 0   for  0 < a < 1

                        log(a) > 0   for  a > 1

                       

                      


Skriv et svar til: Logaritmefunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.