Kemi

OT for cyanid - redoxreaktion for udtrækning af guld

13. februar 2014 af MissSnowflake (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej
Jeg skal redegøre for, at nedenstående reaktion er en redoxreaktion. Jeg har derfor tænkt mig at tildele oxidationstal for at vise, at der både sker en oxidation og en reduktion. Problemet er bare, at carbon både kan have oxidationstal -4, +2 og +4, imens nitrogen kan have -3,+1,+2,+3,+4 og +5. I cyanid (CN^-) vil der jo så være følgende mulige kombinationer: OT(C) = -4 og OT(N) = +3, eller OT(C) = +2 og OT(N) = -3. 

4 Au(s) + 8 CN^-(aq) + O2 (g) + 2 H2O (l) --> 4 Au(CN)2^- (aq) + 4 OH^-

Hvordan kan jeg vide hvilket OT carbon og nitrogen i cyanid har?  
Opgaven er opgave 3c i følgende eksamenssæt: http://www.uvm.dk/Uddannelser/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130820_Kemi_A_stx_160813.ashx

På forhånd tak.  


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2014 af lasols (Slettet)

du har her at gøre med en sammensat reaktion (redox og kompleksdannelse) så du behøver slet ikke tænke på at tildele oxidationstal til cyanidionen for den er den samme på både højre og venstre side af reaktionspilen du kan med andre ord splitte reaktionen op i en redox del og en komppleksdannelse

redox: 4 Au(s) + O2 (g) + 2 H2O (l) --> 4 Au^+ (aq) + 4 OH^

kompleksdannelse: 4 Au^+ + 8 CN^- --> 4 Au(CN)2^-

så bliver det også mere overskueligt at løse redoxreaktionen

hvis man endelig ville bestemme oxidationstallet for CN^- tror jeg argumentet ville være at nitrogen har en højere ellektronegativitet end carbon og vil derfor være den negative og da den nitrogen i cyanid opfylder oktet reglen vil den være -3 vi kan da regne at Ladning = -1 =OT(C) + OT(N) = OT(C) -3 => OT(C) = +2 er ikke 100% sikker på dette det er efterhånden længe siden men mener det er noget i den stil


Svar #2
14. februar 2014 af MissSnowflake (Slettet)

Tusind tak for svaret! :-) 


Skriv et svar til: OT for cyanid - redoxreaktion for udtrækning af guld

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.